Nieriä saamassa täyssuojelun

Kalastus. Järvilohen, järvitaimenen ja harjuksen vähimmäismittoja nostetaan. Ministeriö haluaa uudet voimaan mahdollisimman pian.

Anne Kokkonen

Uhanalainen saimaannieriä siirtynee lähiaikoina täyssuojelun piiriin. Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa kalan rauhoittamista kokonaan Vuoksen vesistöalueella.

Saimaannieriän luonnonvaraiset kannat ovat taantuneet siinä määrin, että lajin täysrauhoitus Vuoksen vesistöalueella on välttämätöntä. Luonnonvaraista nieriää tavataan enää harvakseltaan Kuolimossa Savitaipaleella.

Ministeriön lausunnoille lähetetyssä ehdotuksessa pyritään vahvistamaan muitakin uhanalaisia kalalajeja. Luonnonvesistä pyydettyjen kalojen vähimmäismittoja nostetaan siten, että meritaimenen ja järvilohen vähimmäismitta suurenee 50:stä ja 40 sentistä 60 senttiin, järvitaimenen 40:stä 50 senttiin ja harjuksen 30:stä 35 senttiin.

Vähimmäismittojen nostamiseen päädyttiin, koska monien uhanalaisten kalakantojen tila ei ole parantunut lukuisista suojelua edistäneistä toimista huolimatta. Kalakantojen tilaa on yritetty parantaa muun muassa vesikunnostuksilla, kalastuksen tehoa säätelemällä sekä viljely- ja istutustoiminnalla.

Esityksellä halutaan tehostaa saimaannieriän, meritaimenen, järvilohen, järvitaimenen ja harjuksen suojelua. Lausunnoille lähetetyn ehdotuksen uskotaan olevan askel parempaan suuntaan.

Nykyistä suuremmat vähimmäismitat antaisivat lajien yksilöille paremmat mahdollisuudet kasvaa tarvittavaan lisääntymiskokoon.

Ehdotetut säännökset pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen