Nuijamaan jonoja yritetään hillitä

Lappeenranta. Nuijamaan rajanylityspaikalle rakennetaan uusia tarkastuspisteitä. Samalla otetaan käyttöön uusi rajatarkastusmalli ja palkataan lisää henkilöstöä.

Eevi Kinnunen

Nuijamaan rajanylityspaikalle rakennetaan lisää tarkastuspisteitä. Nuijamaan raja-aseman varapäällikön Lauri Perälän mukaan tänä vuonna aloitetaan lähtevän liikenteen puolen uusiminen. Sen on tarkoitus valmistua ensi keväänä. Puolelle tulee neljä uutta kaistatarkastuspistettä.

Ensi vuonna uudistetaan saapuva puoli, jonne rakennetaan viisi kaistatarkastuspistettä. Samalla tarkastusprosessi muuttuu. Pian matkustajan ei enää tarvitse nousta autosta, jos hänellä ei ole tullattavaa.

Laajennusten takia Nuijamaalle tarvitaan lisää henkilöstöä. Rajatarkastajien määrää on tarkoitus lisätä nykyisestä 140:stä noin 180:aan sitä mukaa, kun matkustajamäärät kasvavat.

Perälän mukaan uudistuksista ei aiheudu haittaa asiakkaille. Rakennustöiden ajaksi otetaan käyttöön pikatarkastuskoppeja ja osa henkilöliikenteestä ohjataan tavaraliikenteen puolelle. Muutosten tarkoituksena on hillitä ruuhkautumista. Perälän mukaan jonoja syntyy aamu- ja iltapäivällä, koska venäläiset liikkuvat kauppojen aukioloaikojen mukaan.

Vastaavanlaisia laajennuksia tehdään kaikilla Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla. Uudistukset on tarkoitus toteuttaa vuoden 2014 loppuun mennessä.

Rajanylitysten helpottaminen on hyvää kehitystä, muttei yksin riitä lisäämään venäläisten matkailua, arvioi Wirma Lappeenranta Oy:n toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Turistimäärän kasvu edellyttää muutoksia muihinkin liikennejärjestelyihin. Lankisen mukaan ratkaisuja voisivat olla esimerkiksi suuret pysäköintialueet keskustan ulkopuolella ja nykyistä toimivampi julkinen liikenne. Lankinen sanoo, että jos turistien tarpeisiin ei vastata, osa heistä jättää tulematta.

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen