Lahjoittajille lähdössä kysely Kannas-rahoista

Lappeenranta. Sotakeskuksen keräystuotoille voi löytyä käyttöä toisaalla. Keräyskulut peritään joka tapauksessa lahjoittajilta.

Leena Sallinen

Sotahistoriakeskus Kannaksen rahankeräyksen tuoton käytöstä kysytään lahjoittajien mielipide. Kysely on lähtemässä lahjoittajille, kertoo keräyksen järjestäneen Tali-Ihantalan Perintö ry:n varapuheenjohtaja Katri Pulli.

-Minun mielestäni on kaksi vaihtoehtoa. Rahat palautetaan lahjoittajille tai tarjotaan Tali-Ihantala-keskukselle, joka kuulemma on jossain muualla liikkeellä, jos lahjoittajat eivät rupea esittämään suurta erimielisyyttä, Pulli sanoo.

Yhdistyksen keräys tuotti 173 850 euroa. Keräyskuluja kertyi kaikkiaan runsaat 61 000 euroa. Niiden maksajasta erimielisyyttä on jo esiintynyt.

Sotavahinkosäätiön puheenjohtaja Peter Küttner väläytti tiistain Etelä-Saimaassa oikeustoimia, jos säätiön 15 000 euron lahjoituksesta ruvetaan vähentämään keräyskuluja.

-Vaikea on nähdä oikeudellisia keinoja, joilla lahjoittaja voisi lähteä asiaa riitauttamaan, sanoo puolestaan arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho poliisihallituksesta.

Hän ei ota kantaa tähän keräykseen, vaan viittaa rahankeräyksen yleiseen lakisääteiseen käytäntöön. Sen mukaan sovitut keräyskulut maksetaan lahjoituksista siinäkin tapauksessa, että lahjoitukset joudutaan palauttamaan.

-Keräyksen luvansaaja ja käytännön toteuttaja ovat tehneet korvaussopimuksen. Lahjoittaja ei ole sopimuksen osapuoli, Laiho muistuttaa.

Tali-Ihantalan Perintö ry teki Kannas-keskuksen keräyksestä Helsar Oy:n kanssa sopimuksen 50?000 euron minimikorvauksesta. Päälle tulee yhteensä runsaat 11 000 euroa arvonlisäveroa.

Yhdistys on jo maksanut Helsarille 38?000 euroa ja joutuu maksamaan loputkin, sillä Lappeenrannan kaupunginhallituksen maanantaisen päätöksen mukaan kaupunki ei osallistu keräyskuluihin.

Kaupunginhallitus antoi yhdistyksen selvitettäväksi keräysvarojen palauttamisen.

Tali-Ihantalan Perintö ry:n sihteerinä toiminut kaupungin EU-asiamies Krista Huovila kertoo, että yhdistys on odottanut kaupungin kannanottoa keräyskulujen maksusta ennen yhteydenottoa lahjoittajiin.

Katri Pullin mukaan lahjoittajien mielipiteitä odotellaan syyskuulle. Sen jälkeen yhdistys päättää jatkotoimista.

Katri Pulli (kesk.) on Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäsen.

Tali-Ihantalan Perintö ry:n puheenjohtaja ja koko Kannas-keskushankkeen keskeinen puuhamies on Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.).

Hän totesi puhelimessa, että on lomamatkalla ulkomailla, eikä halua sen aikana ottaa kantaa asiaan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen