Morton Marttisen sukua

LUUMÄKI. Eläkepäiviä Luumäellä viettävän Tapani Marttisen esi-isä oli allekirjoittamassa Yhdysvaltain itsenäisyysjulistusta.

MATTI RIIHELÄ

YHDYSVALLOISSA juhlittiin itsenäisyyspäivää pari viikkoa sitten. Vuodelta 1776 olevan itsenäisyysjulistuksen eräs allekirjoittajista oli John Morton. Hänen esi-isänsä oli Suomesta Ruotsin kautta siirtolaiseksi lähtenyt Martti Marttinen.

Ihan samaa Marttisen sukua on Luumäellä eläkepäiviään viettävä Tapani Marttinen. Hän tuntee tarkasti sukunsa historian. John Mortonista on kertynyt arkistoon läjäpäin materiaalia. Kopio Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta komistaa kotituvan seinää Taavetissa.

-Olihan se aikamoinen juttu, Tapani Marttinen miettii kauan sitten eläneen sukulaismiehensä taivalta ja tarinaa. Mortonin nimi ja kuva löytyvät itsenäisyysjulistuksesta.

-?Hän antoi ratkaisevan äänen, Marttinen kuvaa tärkeää tekoa.

MARTTINEN on tavannut Mortonin jälkeläisiä sukukokouksissa. Joskus kuljettanutkin heitä niihin. Yhteiset sukujuuret on varmistettu dna-testein.

John Morton oli vuonna 1641 Ruotsin kautta Yhdysvaltoihin lähteneen Martti Marttisen pojan pojan poika. Jenkkien maalla nimi Marttinen oli vaihtunut pian Mortensoniksi ja myöhemmin Mortoniksi.

-John Mortonilla oli yhdeksän lasta. Hän oli toiminut muun muassa sheriffinä ja lakimiehenä. Myöhemmin hän oli rauhantuomari, vaikutti Pennsylvanian korkeimmassa oikeudessa ja valittiin kongressissa edustajahuoneen puheenjohtajaksi. Edustajahuoneen jäsen samaan aikaan oli muuan Benjamin Franklin, Tapani Marttinen kertoo ja esittelee valokuvasta tehtyä vanhaa piirrosta. Siinä Morton ja Franklin seisovat vieretysten kädet raamatulla itsenäisyysjulistuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Itsenäisyysjulistuksesta äänestivät 13 siirtokunnan edustajat, joista viimeisinä Pennsylvanian viisi edustajaa.

JOHN MORTON oli syntynyt vuonna 1725. Itsenäisyysjulistusta allekirjoittaessaan oli iältään yli viisikymppinen. Hän sairasti jo tuohon aikaan, ja hän kuoli vajaata vuotta myöhemmin, seuraavan vuoden huhtikuussa.

Marttisen suvun juuret ovat silloiselta Suur-Rautalammilta.

-Siellä, mistä suku on lähtöisin on enää kumpu jäljellä, Tapani Marttinen tietää.

Hänen oma isänsä syntyi Kangasniemellä vuonna 1897.

-Luumäelle isä tuli töihin, koska täällä oli rautatie, jota pitkin kuljetettiin puutavaraa. Isä ansaitsi elannon niissä hommissa.

TAPANI MARTTINEN lohkaisee käyneensä syntymässä Viipurissa, mutta lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Luumäellä. Vuonna 1971 hän muutti Savonlinnan Pihlajalahteen osuuskaupan myymälänhoitajaksi.

Kun osuuskauppa myöhemmin luopui myymälästään, Marttinen hankki sen omistukseensa ja ryhtyi itse kauppiaaksi.

Eläkkeelle hän jäi kymmenen vuotta sitten.

Hän elelee nyt yksikseen omin käsin remontoimassaan vanhassa kotitalossa. Vaimo-Anneli kuoli puolisentoista vuotta sitten.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä