Neuvottelijat välttänevät korvausvastuun

Lappeenranta. Kaupunki tekee Mustolan hallikaupoista langenneiden korvausten maksamisesta suunnitelman, jos tuomiosta ei enää valiteta.

Eevi Kinnunen

Mustolan hallikaupoista tuomittujen vahingonkorvausten maksajasta ei vielä ole varmuutta. Kaupunki tuomittiin maksamaan kiinteistörahasto NREP:lle 2,5 miljoonaa korvauksia. Kaupunki myi NREP:lle varastohalleja, mutta jätti kertomatta, että hallien päävuokralainen oli irtisanoutunut.

Siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi Helsingin yliopistosta pitää epätodennäköisenä, että Lappeenranta saisi perittyä korvaussummaa ainakaan kauppaa järjestelleiltä Tom Hultinilta ja Markku Muhoselta.

-Meidän oikeuskäytäntömme mukaan se ei helposti onnistu.

Hänen mukaansa tämänkaltaisissa tapauksissa vahingonkorvaukset jäävät yleensä yritysten tai julkisyhteisöjen maksettaviksi. Kyse on korotetusta korvauskynnyksestä, eli niin sanotusta isännänvastuusta.

Työntekijät voisivat joutua korvausten maksajiksi vain, jos kävisi ilmi, että kyse on tahallisesta huolimattomuudesta. Tahallisuutta on kuitenkin hankala näyttää toteen.

-Kyllä sellainen teoreettinen rakennelma voidaan tehdä, mutta ei se käytännössä niin mene.

Aurejärven mukaan tietojen panttaaminen kuulostaa tahalliselta, mutta yleensä osalliset pystyvät selittämään, miksi ovat toimineet niin kuin ovat toimineet.

Asiaa hankaloittaa myös se, että summat ovat suuria.

Tutkija-tohtori Mika Viljanen Turun yliopistosta sanoo, että perintä saattaisi olla käytännössä hankalaa.

-Eihän tuollaisia summia kenelläkään ole.

Aurejärven mukaan myyjien toiminnassa on kuitenkin ollut laiminlyöntejä. Hän ei pidä uskottavina kommentteja, joiden mukaan myyjät eivät ole ymmärtäneet, että vuokrasopimukset ovat ostajalle oleellista tietoa.

-Tuo on vähän sitä, että heittäytyy tyhmäksi. Se, ettei ymmärrä, on huono perustelu, koska pitäisi ymmärtää tai ottaa selvää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että ostajallakin on selonottovelvollisuus. Kaikkea ei voi vierittää myyjän harteille. Viljanen on samoilla linjoilla.

-Jokainen neuvottelee omalla vastuullaan. Se vain kuuluu sopimusneuvottelujen riskiin.

Aurejärven ja Viljasen mielestä Lappeenrannan kannattaisi hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Aurejärvi sanoo, että yleensä valituslupaa ei tule, mutta nyt tilanne on poikkeuksellinen.

-Meillä ei ole tällaista tapausta, joten tällä voisi olla ennakkopäätösarvoa.

Kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen sanoo, että vielä on mahdotonta arvioida, kuinka mahdolliset vahingonkorvaukset katetaan.

-Oman näkemykseni mukaan ensisijainen maksaja on kaupat tehnyt yhtiö tai sen omistajakonserni.

Naukkarisen mukaan lähtökohta on, että korvaukset maksetaan niistä rahoista, jotka on aikoinaan Mustolan kaupoista saatu. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, mihin kaupunginyhtiö on nuo rahat käyttänyt. On mahdollista, että ne on esimerkiksi sijoitettu uusiin kohteisiin tai niillä on maksettu velkoja. Naukkarisen mukaan korvausten maksamisesta tehdään suunnitelma, jos kaupunki päättää, että asiasta ei enää valiteta.

Kaupungille kolmen miljoonan lasku

Hovioikeus tuomitsi Lappeenrannan kaupungin maksamaan 2,5 miljoonaa korvauksia kiinteistörahasto NREP:lle. Lisäksi maksettaviksi tulivat vastapuolen oikeudenkäyntikulut ja korot vuoden 2008 korvaussummalle.

Kaupunki ja kaupunginyhtiö Free Zone Oy myivät vuonna 2008 NREP:lle useita varastohalleja Mustolasta, mutta pimittivät ostajalta tiedon päävuokralaisen irtisanoutumisesta.

Kaupungin puolelta kauppaa neuvottelivat Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin ja kaupunginyhtiö Lappeenranta Free Zonen toimitusjohtaja Markku Muhonen.

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen