Rakentamaan ensi kesänä

LAPPEENRANTA. Jatkovalitukset voivat viivästyttää Huhtiniemen hotellihanketta vielä vuodella.

HELENA RISSANEN

Sekä rakentaja että kaavoittaja iloitsevat Kouvolan hallinto-oikeuden päätöksestä hylätä Huhtiniemen matkailualueen kaavavalitukset. Jos päätöksestä ei valiteta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kylpylähotellin rakentaminen voitaisiin aloittaa runsaan vuoden kuluttua.

— Elokuun loppuun mennessä selviää, tuleeko kaava lainvoimaiseksi. Toivon mukaan tulee, Lappeenrannan kaupunginsihteeri Juha Willberg sanoo.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen ei kaava-asiassa tarvita valituslupaa.

— Hanketta pystytään lykkäämään vielä vuodella valitusten avulla, mutta päätös ei kuitenkaan muutu, Willberg arvioi.

Kaavapäätös pystytään saamaan nurin vain laillisuusperusteilla, ja Willberg uskoo hallinto-oikeuden tutkineen perusteet erittäin tarkasti.

— Päätös oli jo etukäteen tiedossa, koska tarkoituksenmukaisuusperusteilla kunnallisista päätöksistä ei valituksilla menesty. Tällä perusteella valitus ei menesty myöskään korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Jos sinne halutaan valittaa, on kysymys vain hankkeen viivyttämisestä ja haitanteosta.

Willbergin mukaan rakennusluvasta on vielä valitusoikeus, mutta valituksentekijöiden piiri on rajallinen. Pitää olla naapuri.

— Puolitoista vuotta on odotettu ja oltu stand by -tilanteessa. Nyt asia voisi lähteä eteenpäin.

Willbergin mukaan kaupunki on menettänyt valitusten takia rakentamisen aikaisia verotuloja ja kiinteistöverotuloja noin puoli miljoonaa euroa vuodessa.

— Kyllä demokratialle tässä mielessä tulee hintaa.

Myös Ultivista Oy:n toimitusjohtaja Sami Alatalo on tyytyväinen valitusten kaatumiseen. Huhtiniemen kylpylähanketta toteuttava Buildia Oy on osa Ultivista-konsernia.

— Toiveissa on, että kaava saisi lainvoiman. Seuraava askel on maakauppa eli Buildia ostaa kaupungilta maa-alueet.

Buildia järjestää myös arkkitehtuurikilpailun hotellihankkeesta. Se vie oman aikansa.

— Ihan tarkkaa aikataulua en uskalla sanoa, vaikka kaava saataisiin lainvoimaiseksi. Pitää saada suunnitelmat valmiiksi ja rakennuslupa. Toki meidän intresseissämme on viedä asiaa eteenpäin niin nopeasti kuin se on mahdollista.

Alatalo on arvioissaan varovainen.

— Muitakin tämäntyyppisiä hankkeita on ollut, ja esimerkiksi Espoossa huomasimme, että vielä rakennuslupavaiheessa tuli valituksia. Siksi aikataulua on vaikea ennustaa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen