Uusi arvio maisemista

Maisema. Heli Vauhkonen etsii Etelä-Karjalan kyliltä edustavia kohteita arvokkaiden maisema-alueiden luetteloon. Siihen tehdään päivitys.

Leena Sallinen

Maisema-arkkitehti Heli Vauhkonen on tehnyt löytöjä Etelä-Karjalan pohjoisosista.

-Siellä on hienoja kylämaisemia, hän sanoo ja mainitsee esimerkkejä Parikkalasta: Kummun kylä, Savikumpu, Rasvaniemi, Kesusmaa ja varsinkin Tarnala.

-Se veti hiljaiseksi.

Tarnalan järvelle avautuva kylämaisema on entisessä Saaren kunnassa. Se on valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden luettelossa, joka on vuodelta 1995.

Vauhkonen kiertää Etelä-Karjalan kyliä ja muitakin kulttuurimaisemia luettelon päivitystä varten. Samalla tehdään vastaava maakuntatason luettelo.

-Juhannuksen jälkeen aloitettiin maastotyöt.

Työt etenevät etelään päin. Lähtöaineistona on maakunnallinen maisemaselvitys.

-Ohjausryhmässä ja työpajoissa pohditaan, ovatko sen kohteet edelleen maakunnallisesti arvokkaita, vai olisiko niistä valtakunnalliseen luetteloon, vai putoavatko ne paikallissarjaan, Vauhkonen kertoo.

Valtakunnallisella listalla Etelä-Karjalasta on ennestään kuusi maisema-aluetta.

Tarnalan lisäksi niitä ovat Taipalsaaren Solkei, Suomenniemen Suomenkylä, Imatrankoski ympäristöineen, Joutsenon kirkonkylän ja Konnunsuon välinen viljelysmaisema ja Haukkavuori näkymineen Ruokolahden ja Rautjärven rajamailla.

Vauhkonen arvioi alustavasti, että nämä kohteet pääosin säilyttävät päivityksessä statuksensa. Mikkeliin tämän vuoden alusta liitetyn Suomenniemen Suomenkylän tilannetta hän pitää ongelmallisena.

-Etelä-Savossa tämä päivitys tehtiin vuosina 2011-2012, eikä Suomenkylä ollut siinä mukana.

Uusia valtakunnan tason kohteita Etelä-Karjalasta tulee korkeintaan muutama.

-Alle kymmeneen kohteet kaikkiaan jäävät. Muuten listaus kärsii inflaation, Vauhkonen sanoo.

Maisemien inventointia ja luettelointia johtaa ympäristöministeriö. Kaakkois-Suomessa tehdään samalla Etelä-Karjalan liiton ja Kymenlaakson liiton toivomuksesta yhtenäisten peltoalueiden inventointi.

Arvokkaat maisema-alueet pitää ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa, ja niitä hyödynnetään myös muun muassa matkailussa.

Heli Vauhkosen mukaan inventoinnin perusteella on tarkoitus osoittaa myös maisemanähtävyydet.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen