Categories
Artikkelit

Ellenin valtakunta

Luumäki | Vaikka Kotkaniemi tunnetaan Ukko-Pekan kotina, vielä enemmän paikka kertoo Ellen Svinhufvudista.Kun filosofian tohtori Maritta Pohls kiertelee Kotkaniemessä, hän ei ajattele entistä presidenttiä. Sen sijaan tutkija näkee paikallisen hallintovirkamiehen kodin, jota hallitsi talon emäntä, Ellen Svinhufvud. Svinhufvudit muuttivat Kotkaniemeen, kun Per Edvin Svinhufvud valittiin Lappeen tuomiokunnan tuomariksi vuonna 1908. — Kotkaniemi on ajalleen tyypillinen virkamiehen koti, jossa on esillä itsenäisyystaistelijan ja valtiopäivämiehen elämän arki. Poikkeuksellista ja arvokasta on, että koti on säilynyt näin hyvin.Kotkaniemi valottaa Pohlsin mielestä sitä historiaa, joka sitoo päätöksentekijän tavalliseen elämään. — Täällä museossa olisikin hyvä olla vaihtuvaa tietoa siitä, millaista arkielämä tuohon aikaan oli. Koska Kotkaniemi oli Ellen Svinhufvudin valtakuntaa, paikan historia kertoo paljon suomalaisen naisen elämästä. Tosin Ellen ei edustanut ihan keskivertoa luumäkeläisrouvaa. Vaikka Ellen Svinhufvudin imagoa leimasi suomenkielisyys ja talonemännyys, hänen taustansa oli jotain ihan muuta. — Hänhän oli alun perin syntynyt turkulaiseen säätyläisperheeseen. Ellenin äidinkieli oli ruotsi, eikä hän puhunut hirveän hyvää suomea, Pohls kertoo. Ellen Svinhufvudin elämää tutkinut Pohls uskoo, että unelma maalle muuttamisesta kumpusi Ellenin lapsuudesta. Tämä oli viettänyt lapsuutensa kesät Padasjoella, isovanhempiensa kartanossa, jossa pääsi hoitamaan eläimiä ja tekemään muita talon töitä. — Kotkaniemi oli ensimmäinen paikka, jossa Ellen sai toteuttaa sitä elämisen mallia, johon hän oli lapsuudessaan Padasjoella ihastunut. Vaikka unelma oli kenties romantisoitu, Ellen Svinhufvud ryhtyi toteuttamaan sitä tarmolla. Ensimmäiseksi Svinhuvud perusti Kotkaniemeen lapsuutensa kanalan. Kotkaniemessä kasvatettiin myös karjaa, lampaita, kaneja ja vuohia. Ellen Svinhufvud muistetaan erinomaisesta ruuanlaittotaidostaan. Hän oli myös viherpeukalo, jonka puutarha Kotkaniemessä kukoisti. Kotkaniemi oli ostettu velaksi, joten taloudesta oli oltava tarkka. Ellen joutui ideoimaan lisätienestejä: Kotkaniemessä pidettin jonkin aikaa majataloa ja kokeiltiin muun muassa tarhakettujen kasvattamista. Maritta Pohlsin käsitys on, että Ellen Svinhufvud oli peruspositiivinen ihminen, joka sopeutui hyvin uusiin tilanteisiin. Hän kohtasi elämässään suuriakin kriisejä, mutta ei lamaantunut. Kun vaimo teki Siperiaan karkoitetun miehensä luokse pitkän junamatkan, hän löysi siitäkin hyvän puolen. — Junassa oli hyvää aikaa tehdä käsitöitä, Pohls nauraa.KotkaniemiVuonna 1800-luvun lopulla rakennutettu maatila.Oli Svinhufvudin suvun hallussa 1990-luvun lopulle.Museovirasto on ylläpitänyt kotimuseona.Suunnitelmissa siirto säätiön omistukseen ja peruskorjaus.

Riina Nokso-Koivisto

Kirjoittaja: