Categories
Artikkelit

Kauppa voi peruuntua

Lappeenranta | Assi Group Oy:n mukaan Armilan funkkiskoulu voi palata kaupungille, ellei sopua asemakaavasta synny. Tykin asukasyhdistystä pelottaa kaavamuutoksen tuoma liikenteen määrä.Lappeenrannan tekninen lautakunta käsittelee tiistaina Armilan koulun asemakaavamuutosta. Alueen omistavan sijoitusyhtiö Assi Group Oy:n toimitusjohtaja Ossi Vilhu toivoo kaavamuutokselle nopeaa hyväksyntää.— Suunnitelmaa on nyt muokattu siihen suuntaan, mihin alueen asukkaat tahtovat. Tässä vaiheessa se vielä nippa nappa täyttää ne ehdot, jotka me voimme hyväksyä. Tämähän on ehdollinen kauppa. Jos se ei toteudu sillä tavalla, niin me vetäydymme kaupasta.Jos asemakaava hyväksytään, päätökseen tyytymättömillä on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen. Valitusprosessi voi viedä pari vuotta.Vilhu haluaa ratkaisuja syksyn aikana.— Jos ratkaisut viivästyvät, niin sitten koulu jää kaupungille. Emme me tätä niin himoitse. Halusimme vain ratkaista yhden ongelman tuolla alueella mielestämme hyvällä tavalla, ja sellaisella tavalla jolle on kysyntää. Mutta emme me väkisin halua mitään vääntää. Suunnitelma on herättänyt laajaa vastustusta Tykin asuinalueen asukkaissa. Tykki-seuran varapuheenjohtajan Matti Taipaleen mukaan ongelmia aiheuttavat etenkin kaksi alueelle rakennettavaa kerrostaloa ja kiinteistön liikennejärjestelyt.Taipaleen mukaan Oppilaankadulle suunniteltu parkkihallin sisäänmeno tuo kapealle kadulle kohtuuttomasti liikennettä. Vaihtoehdoksi asukkaat ovat Vilhon tuella ehdottaneet, että halliin ajettaisiin Ratakadulta.Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhkin mukaan vaihtoehto ei kuitenkaan ole teknisistä syistä mahdollinen.— Kyllä asukkaita on kuultu tässäkin asiassa. Silloin kun koulun tontti on myyty pari vuotta sitten, ostajan kanssa on sovittu, että hän saa käyttää tontin koko rakennusoikeuden. Tässä on nyt etsitty se ratkaisu, joka vähiten muuttaa ympäristöä.Taipale ei usko, että Tykki-seura valittaa asiasta, jos kaavamuutos menee läpi.— En usko että seurana lähdemme sille tielle. Pelkään vain, että on yksittäisiä ihmisiä tai ihmisten liittymiä, jotka tulevat siitä valittamaan. Ei ole kenenkään etu, jos siihen ei löydy kompromissia.Taipaleen mielestä vanha koulurakennus pitää saada mahdollisimman äkkiä saneerauksen alle, ettei se rapistu käsiin.Vilhu on samaa mieltä.— Jos asia etenee valituksilla, tämä hanke todennäköisesti hautautuu. Käy samalla tavalla kuin Hinkkasen talolle, talo alkaa rapistua. Emme me kanna koulusta sitten vastuuta. Koulusta palvelukäyttöönAssi Group Oy voitti Lappeenrannan kaupungin järjestämän tarjouskilpailun vuonna 1938 rakennetusta Armilan funkkiskoulusta.Keskustataajaman yleiskaavassa tontti on osoitettu julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi.Asemakaavamuutoksella tontin käyttötarkoitus muuttuisi asumisen, toimitilojen, hotellin, palveluasumisen tai vastaavan toiminnan alueeksi.Assi Group Oy on kaavaillut tontille seniorityyppisiä asuntoja ja koulurakennukseen hoiva- ja terveyspalveluja.

Anni Leisma

Kirjoittaja: