Categories
Artikkelit

Kotkaniemen venäläisostajat ovat huhua

Luumäki | Kesäkohussa presidentti Svinhufvudin koti uhkasi joutua oligarkille. Museovirasto kiistää myyntiaikeet. Konkreettisia ostajiakaan ei ole näkynyt.Riitta Uosukainen kuittaa puheet Kotkaniemen venäläisistä ostajista huhupuheina. Valtioneuvos Uosukainen on P.E. Svinhufvudin muistosäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja.- Näinhän kansa puhuu, mutta ei kukaan mitään tarjouksia ole tehnyt. Ei tässä ole mitään konkreettista ainakaan minun tietääkseni.Uosukainen korostaa, ettei Luumäellä sijaitsevaa presidentin kotitaloa olla myymässä venäläisille. Toki mahdolliset venäläisostajat pitää ottaa huomioon, jos rakennuksia joskus pannaan myyntiin.Tuore Kotkaniemi-kohu käynnistyi torstaina, kun Ilta-Sanomat kertoi kannessaan kulttuuriskandaalista: ”Valtio aikoo myydä Svinhufvudin kodin.” Seuraavan päivän Iltalehti oli jo huolissaan venäläisostajista. Tämän jälkeen aihetta on käsitelty laajasti etenkin iltapäivälehdissä.Konkreettista uhkaa on silti vaikea löytää. Luumäen Kotkaniemestä kiinnostuneista venäläisistä ostajatahoista ei tunnu olevan tietoa kenelläkään. Museovirasto kiistää, että Kotkaniemi edes olisi myynnissä.Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet näkee Kotkaniemi-jutuissa mätäkuisia aineksia. Hän sanoo, etteivät venäläisten tai liikemies Vesa Keskisen tarjoamat suuretkaan summat ratkaise kartanon tulevaa isännyyttä.Kostetin mukaan parin viikon kuluttua perustettava Kotkaniemi-säätiö on piikkipaikalla kartanon omistajaksi.Uhkaa venäläisistä on julkisuudessa pitänyt esillä muun muassa P.E. Svinhufvudin muistosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jyrki Vesikansa.- Joku venäläinen oligarkki saattaisi maksaa tästä kaikesta aika paljon. Ellei valtiovalta suostu ehdotukseemme, Kotkaniemi menee varmaankin huutokauppaan, Vesikansa sanoi Talouselämässä kesäkuussa.Perjantain Iltalehdessä Vesikansa toisti saman huolen.Etelä-Saimaalle Vesikansa kuvaa venäläisomistajia äärimmäiseksi uhkakuvaksi. Hänen ensisijainen toiveensa on, että rahoitus järjestyy ja uusi Kotkaniemi-säätiö voi ryhtyä pyörittämään museota.Jos säätiö ei pysty ottamaan rakennusta itselleen, vaarana on Vesikansan mukaan Kotkaniemen joutuminen valtion Senaatti-kiinteistöjen omistukseen. Vesikansa muistuttaa, että Senaatti-kiinteistöjen tehtävä on tuottaa valtiolle rahaa. Niinpä on mahdollista, että Kotkaniemi joutuu samalle myyntilistalle kuin esimerkiksi kymmenet rautatieasemat aiemmin. Siinä tapauksissa venäläisten rahamiesten tarjouksista voi olla mahdotonta kieltäytyä.- Kyllä Kotkaniemi pitäisi säilyttää Suomen kansan julkisessa omistuksessa, jotta suomalaiset pääsevät käymään siellä vapaasti, Vesikansa sanoo.Valtio osti Kotkaniemen Svinhufvudien suvulta vuosituhannen vaihteessa. Myös silloin oli esillä paikan joutuminen venäläisten käsiin, jos valtio ei tule ja pelasta.Jyrki Vesikansa, onko tilanne se, että venäläiskorttia vilauttelemalla haetaan huomiota historiallisen aarteen isänmaalliseen puolustamiseen?- Voi sen näinkin sanoa, mutta kuten Paasikivi sanoi tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Tässäkin kannattaa ottaa esiin paitsi toiveikkaita vaihtoehtoja myös se, miten huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa käy.- Emme me tässä venäläisillä pelottele, mutta haluamme korostaa, että tässä on huonojakin vaihtoehtoja, jos ei tehdä hyviä päätöksiä.Valtioneuvos Uosukainen ei pidä sopivana, että venäläisten ostajien uhkalla käytäisiin julkisuuspeliä.- Tämä on niin vakava asia, että tässä ei mikään taho saa uhkailla millään lailla. Tämä on vakava kysymys ja tämä on sivistyskysymys ja tämä on valtiohistoriamme kannalta merkittävä asia.Kotkaniemi-kohuKotkaniemen ”myyntiuhka” ei ole uunituore ilmiö. Torstain Ilta-Sanomien uutinen perustui jo toukokuussa valmistuneeseen opetus- ja kulttuuriministeriön muistioon, jossa se luokittelee Museoviraston omistamia kohteita kulttuurihistoriallisten arvojen mukaan.Käytännössä sama uutinen julkaistiin esimerkiksi Talouselämässä jo juhannuksen alla.Maanantaina Museovirasto ilmoitti, ettei Kotkaniemi ole myynnissä. Myöskään muistiossa esitetyt arviot kohteiden arvosta eivät ole myyntihintoja.

Timo Laitakari, Matti Riihelä

Kirjoittaja: