Categories
Artikkelit

Ongintaa ja juhlakakkuja

Monitoiminainen | Lemin maaseutunaisten Terttu Rossilla ei ole pulaa tekemisestä.Nuorena tyttönä Terttu Rossilla oli vaikeuksia päättää, mikä hänestä tulee – keittäjä, ompelija vai leipuri. Lopulta hänestä tuli näitä kaikkea.Rossi on kotoisin Lemiltä, mutta ompeluala vei hänet 16 vuodeksi pois, ensin Lahteen ja sitten Tampereelle. Kun lapset syntyivät ja ruoanlaitto alkoi kiinnostaa enemmän kuin kaavojen teko, päätti hän muuttaa takaisin kotipaikkakunnalleen.Samalla aukesi mahdollisuus seuraavaan unelma-ammattiin, kun kouluissa tarjottiin sijaisuuksia keittäjille. Viimeiset 13 vuotta Rossi on työskennellyt vakituisesti Lemin koulukeskuksen keittäjänä.Leipomistakin riittää, sillä Rossi vetää Lemin maaseutunaisten pitopalvelua. Vapaa-aikaa ei juuri ole, mutta se ei haittaa. Pitopalvelun vetäminen on edelleen mukavaa hommaa, 24 vuoden jälkeenkin.Pitopalvelunsa kanssa Rossi huolehtii monien tapahtumien ruokapuolesta.-Olemme tarjonneet syötävää esimerkiksi häissä, maaseutumarkkinoilla ja musiikkijuhlilla. Yhdessä tekeminen ja muonitukset antavat hirveän paljon.Rossi on myös Lemin maaseutunaisten puheenjohtaja. Pestiä hän on hoitanut kolme vuotta, ja yhdistykseen hän on kuulunut vuodesta 1986.Maaseutunaiset järjestävät vuosittain mato-ongintakisan sekä Impin iltakävelyn. Täysin vakavia tapahtumat eivät ole.-Mato-ongintakilpailussa saa palkinnon pienimmästä kalasta ja siitä, etteivät kalat nykäise kertaakaan siimaa, Rossi naurahtaa.Yhdistykseen kaivattaisiin mukaan uusia nuoria naisia. Rossi onkin pohtinut, että jos uusia jäseniä tulisi, voisi hän muutaman vuoden päästä jäädä pois. Ikä alkaa hiljalleen painaa, eikä enää jaksa niin paljon kuin nuorempana.Vakityönsä, yhdistyksen puheenjohtajuuden ja pitopalvelun lisäksi Rossi on ollut mukana Lemin seurakunnan luottamustoimissa parikymmentä vuotta. Kirkossa hän käy satunnaisesti, sillä hän pitää uskontoa henkilökohtaisena asiana.-Rukoilen silloin kun huvittaa, vaikka leipoessa. En tarvitse kirkkoa rukoiluun.Kotiseuturakkaus on vain vahvistunut muualla vietettyjen vuosien aikana. Ihmiset ovat Etelä-Karjalassa avoimempia kuin Hämeessä, ja Lemi sijaitsee mukavasti maaseudulla lähellä kaupunkia. Rossi kiitteleekin Lemiä vireäksi kunnaksi, jossa riittää talkoohenkeä.Työteliäälle ihmiselle useat aikaa vaativat tehtävät eivät tuota ongelmia. Kun Rossi tahtoo lomailla, hän lähtee pois kotoa.-Jos jäisin kotiin, joku tulisi aina kyselemään, voisinko tehdä kakun juhlia varten, Rossi nauraa.Terttu RossiToimii Lemin maaseutunaisten puheenjohtajana ja vetää maaseutunaisten pitopalvelua.Työskentelee Lemin koulukeskuksessa keittäjänä. Aiemmin toimi ompelijana Lahdessa ja Tampereella.60-vuotias. Ollut naimisissa 33 vuotta. Perheessä aviomiehen lisäksi kolme lasta ja viisi lastenlasta.Asunut Lemillä suurimman osan elämästään.

Anna-Tuulia Hautala

Kirjoittaja: