Sankarihautausmaan kukista toffeehunajaa

Lappeenrannan kaupungin ja yliopiston nimikkohunajat maistuvat, tuoksuvat ja näyttävät erilaisilta.

LAPPEENRANTA

Toffeen makuista. Jykevää. Tummaa.

Näillä sanoilla Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kuvailee Willimiehen hunajaa, kaupungin nimikkoherkkua. Hunaja on aivan tuoretta, vast’ikään pesästä otettua ja lingottua.

Samaan aikaan Linnoituksen mehiläistarhassa on purkitettu yliopiston nimikkohunajaa Green Kampusta sekä Linnoituksen hunajaa.

Jarva etsii eroja kolmesta eri hunajapurnukasta: Green Kampus on rakenteeltaan juoksevampaa. Willimies on jykevämpää ja yliopiston hunajaa tummempaa.

Jarva nuuhkaisee kolmea purkkia. Hänellä on vielä opittavaa hunajan tuntijana.

— En haista näissä eroja, Jarva virnistää.

Kaupunginsihteeri Alina Kujansivu maistaa yliopiston hunajassa pirteän vivahteen.

— Green kampus on sitruunainen.

Yliopiston projektisuunnittelija Sami Jokelainen kehaisee Green kampuksen rehevää jälkimakua.

Ei ole saman tekevää, missä kukissa mehiläiset pörräävät. Hunajan maku, väri, tuoksu ja rakenne vaihtelevat sen mukaan, mistä kasvista työläismehiläiset ovat mettä imeneet.

Kaupungintalon parvekkeella olleeseen pesään mehiläiset lennättivät mettä sankarihautausmaalta ja Keskuspuistosta.

— Kaupungintalolta tuli tuhtia tavaraa. Siinä on vaniljan ja kermatoffeen makua. Hautausmaan kukat ovat ainut selitys maulle, sanoo mehiläishoitaja Jouko Koljonen.

Yliopiston kampuksella pesät olivat Skinnarilan hovin vieressä ja tuulimyllyn kupeessa Schwäbisch Hall -puistossa. Niissä mehiläiset löysivät mettä valkoapiloista, horsmista ja muista kesäkukista.

Linnoituksesta kerätyssä hunajassa on yrttinen, hieman pistävä vivahde.

— Siinä maistuu alueella kasvavat yrtit, kuten piparjuuri ja kumina, kertoo Koljonen.

Lappeenrannan kaupunki ja yliopisto ovat tiettävästi Euroopassa ensimmäiset julkisyhteisöt, joilla on omat hunajansa. Ne tulevat lahjoittamaan makeaa herkkua vierailijoilleen.

Hunaja

Sisältää fruktoosia ja glukoosia sekä muita sokerilajeja ja vettä.

Siitä saa suojaravintoaineita, entsyymejä, hivenaineita ja vitamiineja.

Hunaja aistitaan tavallista sokeria 1,3 kertaa makeammaksi, mutta siinä on 20 % vähemmän kaloreja.

Hunajasta saa saman makeuden jopa 40 % pienemmällä energiamäärällä kuin sokerista.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen