Savitaipale on kuin Eedenin puutarha

TENNIS. US Openissakin tuomaroinut israelilainen kapellimestari viettää kesälomansa aina Savitaipaleen tennisturnauksessa.

Kalle Sipiläinen

Pelaajien lisäksi Savitaipaleen kansainväliseen tennisturnaukseen saapuu vuosittain myös tuomareita eri maista. Yksi vakiovieraista on israelilainen Stanley Sperber.

— Tässä on jotain erityistä, tunnelma on aina ystävällinen, kuin Eedenin puutarha, kuvailee Sperber, joka halutessaan voisi tuomaroida korkeammallakin tasolla kuin 10 000 dollarin ITF-turnauksessa eli alimman ammattilaistason turnauksessa.

Yhdysvalloista kotoisin olevan 71-vuotiaan herrasmiehen meriittilista on kova. Hän on tuominnut niin US Openissa kuin useissa Davis-cupin turnauksissakin.

Nykyisin Sperber tuomitsee Israelin lisäksi pelejä ainoastaan Suomessa ja vain sen verran, että voi pitää kansainvälisen tuomarikorttinsa.

Päätyönään hän toimii musiikin professorina Jerusalemin hebrealaisessa yliopistossa sekä kapellimestarina ja kuoronjohtajana.

— Tennistuomarina olen jo vanha mies, mutta kapellimestarina ja kuoronjohtajana en. Kapellimestari pystyy työskentelemään 80—85-vuotiaaksi, toteaa Sperber, joka 50-vuotisella urallaan on johtanut muun muassa sekä Lontoon filharmoonista että sinfoniaorkesteria.

Mutta miten miten hän päätyi tenniksen pariin?

— Pelasin yliopistotennistä opiskellessani Columbian yliopistossa New Yorkissa. Myöhemmin pelasin Israelin liigassa muutettuani sinne. He tarvitsivat kansainvälisiä tuomareita. Siitä se lähti, kertoo vajaat 30 vuotta kansainvälisiä pelejä tuomaroinut Sperber.

— Omasta pelikokemuksesta on hyötyä tuomarin tehtävässä, kun osaa ennakoida niin pelaajien kuin pallonkin liikkeitä, pari kertaa viikossa edelleen itsekin pelaava Sperber jatkaa.

Kapellimestarin ammattitaidolla hän on pystynyt ohjaamaan myös pelaajia.

— Tennis on peli, joka helposti käy pelaajalle hermoon. Orkesterien johtaminen on auttanut minua käsittelemään etenkin nuoria pelaajia ja pitämään heidät rauhallisina.

Pelaajana rauhallisimmasta päästä ei ollut Jimmy Connors, jota Sperber pitää kiinnostavimpana persoonana tenniskentillä.

— Connors ei ehkä ollut herrasmies, mutta hän oli aina täynnä tulta. Hän oli enemmäkin esiintyjä kuin vain pelaaja.

Tennis on Sperberin mielestä edelleen hieno peli, vaikka lajista on kadonnut jotain isokokoisten ja fyysisesti vahvojen nykypelaajien myötä. Kaksi pelaajaa on hänen silmissään ylitse muiden.

— Nuorempana se oli Rod Laver, nykyään Roger Federer. Näin musiikin ammattilaisena täytyy sanoa, että Federer on ehkä lähimpänä taiteilijaa tenniskentällä kuin kukaan muu.

Ja paras alusta tennikselle on massa kuten Savitaipaleella.

— Massalla pisteet pitää rakentaa. Siksi se on kuin shakkiottelu. Esimerkiksi nurmella se on vain syöttö ja piste, vaikka Wimbledon on onkin edelleen klassikko.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen