Antti Hyyrynen puolustaa musiikkiluokkia

MUSIIKKILUOKAT. Stam1inan Antti Hyyrynen on aika ajoin pulassa, koska ei ymmärrä musiikin teoriaa. Hän puolustaa musiikkiluokkia myös yhteisöllisyyden vuoksi.

Liisa Kukkola

Lappeenranta. Stam1nan laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen tunnustaa olevansa toisinaan pulassa yhtyeen uuden kosketinsoittajan kanssa.

-Meillä ei ole aina yhteistä kieltä, koska hän osaa musiikin teorian ja käyttää oikeita termejä, joita minä en hallitse. Oma musiikinopiskelu on ollut pitkäjänteistä pään hakkaamista seinään eikä teorian ottamista haltuun, mikä harmittaa nyt jälkikäteen aivan valtavasti, Antti Hyyrynen kertoo.

Lemillä peruskoulunsa käynyt oli kateellinen lappeenrantalaisille: näillä oli mahdollisuus päästä musiikkiluokille ja -opistoon. Nyt kun musiikkiluokkien olemassaolo on uhattuna, Hyyrynen päätti lähteä puolustustaisteluun muiden lappeenrantalaislähtöisten muusikoiden kanssa.

Myös Kotiteollisuuden Jouni Hynynen ja Mokoman Marko Annala ovat käyneet taistoon musiikkiluokkien puolesta ja lupautuneet olla tavalla tai toisella mukana ensi sunnuntaina järjestettävässä Kai laulaa saan?-tukikonsertissa Lappeenranta-salissa.

-Vaikka lippuja myymässä, Hyyrynen sanoo.

Hyyrysen avovaimon lapsi opiskelee musiikkiluokilla. Myös Hynysen tytär on musiikkiluokilla.

-Mahdollisuus jatkaa musiikkiluokkaopintoja vaikutti paljon avovaimon ja tämän lapsen muuttoon Lappeenrantaan, Hyyrynen sanoo.

Soittamisen oppiminen on Hyyrysen mukaan arvokasta ja esimerkiksi ajattelua kehittävää, mutta musiikkiluokilla on hänen mukaansa myös ulkomusikaalisia arvoja, joiden arvoa on vaikea määritellä rahassa.

-Musiikkiluokilla on paljon sellaista yhteisöllisyyttä, jota muilla luokilla ei ole. Soittoharrastus myös aikatauluttaa nuorten elämää ja antaa sille ryhdikkään rungon. Eivätpähän ole kaupungilla mummoja potkimassa.

-Musiikki on iso viipale Lappeenrannan imagoa. Musiikkiluokkien menettäminen olisi kolaus sille.

Musiikki vetoaa aina tunteisiin. Musiikkiluokkienkin puolesta on netissä käynyt allekirjoittamassa addressin jo noin 2?500 ihmistä. Hyyrynen kuuluu tähän porukkaan.

Korvaavia säästöjä Hyyrynen ei osaa päättäjille antaa, mutta isoista rahoista ei musiikkiluokissa hänen mielestään ole kyse.

-Hävettäisi, jos ei nyt tekisi jotain asian eteen, Hyyrynen sanoo.

Musiikkiluokkien tukikonsertti su 29.9. klo 16 Lappeenranta-salissa

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola