Opettajasta tulee kentällä kapteeni

LAPPEENRANTA. NST ja Tuomas Arponen matkustavat salibandyliigan tämänpäiväisellä avauskierroksella Joensuuhun. Vastassa on NST-kapteenin entinen seura Josba.

Kalle Sipiläinen

NST Lappeenrannan salibandymiesten kapteenilla Tuomas Arposella on lyhyt matka työpaikalta kotikentälle. Sen kuin kävelee satakunta metriä Pohjolankatua pitkin Kimpisen koululta urheilutalolle.

— Bussi lähtee 12.35, työt loppuvat 12.30. Kassi vain autosta ja naapuriin, erityisopettajana työskentelevä Arponen kertoo.

NST avaa liigakauden tänään vierasottelulla Joensuun Josbaa vastaan. Vastustaja on Arposelle tuttu, sillä hän edusti Josbaa opiskeluaikoinaan vuosina 2006—11.

— Josbassa kasvoin miesten peleihin. Sitä ennen olin ehtinyt nuorena poikana pelata NST:ssä liigaa pienessä roolissa, joulukuussa 28 vuotta täyttävä NST-kapteeni muistelee.

— Nykyinen maajoukkuevalmentaja Petri Kettunen oli Josbassa valmentajani kaksi ensimmäistä vuotta. Ne olivat hyviä vuosia niin urheilijana olemisen kuin salibandynkin kannalta.

Nyt konkari-Arposella alkaa NST:ssä kolmas kausi. Viime kaudella lappeenrantalaiset ylsivät vuosien tauon jälkeen salibandyliigassa pudotuspeleihin.

Runkosarjassa NST yllätti sarjan kärkiryhmiä ja lopullisesti tie nousi pystyyn puolivälierissä toiseen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen marssinutta Seinäjoen Peliveljiä vastaan.

— Ekaa pudotuspeliä lukuun ottamatta haastoimme SPV:nkin tosi hyvin. Ainakin itsestäni tuntui viime kaudella, että voimme voittaa kenet tahansa.

Alkavalla kaudella yllättäjän etu on poissa. Asiantuntijaveikkauksissa NST:tä ei silti ole upotettu pahnanpohjimmaisten joukkoon, vaikka joukkueen kokeneesta osastosta muun muassa viime kauden paras pistemies Tommi Mäkelä, Janne Louhelainen ja seuraikoni Aki Seppälä siirtyivät lisäksi syrjään.

Ehkä syynä on se, että NST sai joukkueensa kasaan jo heinäkuussa. Lisäksi tuttu valmentajakaksikko Petri Heino ja Simo Ruuskanen jatkaa.

— Joukkue on aika lappeenrantalainen. Tai kaikilla taitaa olla vähintään toinen vuosi alkamassa täällä. Ketään ei ole potkittu varsinaisesti pihalle, mutta tietynlaista sitoutumista halutaan. Olemme voineet keskittyä peliin eikä joukkueurheiluun kuuluvia yhteisiä sääntöjä ole tarvinnut varsinaisesti opetella, sanoo kaukalossa kovana työmiehenä tunnettu Arponen.

— Kenelläkään ei myöskään pitäisi olla enää yllätys, että maalissa Jarkko Monthan saa ihan mahtavan hyvin palloja kiinni, hän lisää.

Maalivahti Monthan on jo ikämies, Arpostakin kahdeksan vuotta vanhempi, mutta muuten NST:n ryhmä 90-lukulaistuu vauhdilla. Nuorimpaan pelikaveriinsa, lukion kolmatta luokkaa käyvään Juho Kailaan Arponen törmää aina silloin tällöin koulun käytävillä.

Liigasta NST-kapteeni odottaa tasaista.

— Alku on tärkeä, mutta toivottavasti kaverit eivät ota paineita.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen