Vanhaa ruokaa uudessa kuosissa

Ruokakulttuuri. Ruokakirja laittaa tutut karjalaiset reseptit nykysyöjälle sopiviksi.

Petteri Värtö

Otetaan ensin kilo voita ja litra kermaa, sitten mietitään laitettava ruoka. Karjalaisen keittiön perinteinen ruokaresepti on päivitetty nykyajan perhekoolle, raaka-aineille ja vaatimuksille.

— Ydinperhe on karjalaista suurperhettä pienempi, perinteisiä raaka-aineita ei välttämättä saa tai ne toimivat eri tavalla, ja ihmiset haluavat kevyempää ruokaa, Kari Martiala sanoo syyksi.

Pitkän linjan ruokatoimittaja Martiala on yhdessä Helena Lylyharjun ja Ulla Liukkosen kanssa julkaissut karjalaiseen keittiöön keskittyvän ruokakirjan Karjalainen keittiö — uusia tuulia perinneruokiin.

— Karjalaisen keittiön edellisestä ruokakirjasta on aikaa. Perinteiset ruokalajit on myös muokattu uusiksi: kaalikääryleessä on yhä kaalia ja lihaa, mutta se ei välttämättä näytä entisenlaiselta kääryleeltä.

Ruokakirjan taustalla on Ulla Liukkosen pitkä ura karjalaisen keittiön esiintuojana ja puolestapuhujana. Liukkonen on ylpeä juurista, mutta muokkaa mennyttä modernimpaan lähiruokatyyliin.

— Paikallisten tuotteiden merkitys on tärkeä, ja vaikka karjalaisiin liitetään kateus, kirjaa tehdessä apua sai kaikilta, Liukkonen kiitteli kirjan julkistamistilaisuudessa Lappeenrannan Raatihuoneella.

— Ruokia on haudutettu siskonpojan uunissa, veljen kalansaalis kuvattu, kokeilut maistatettu naapureilla, hän luetteli yleisölle, jossa todellakin oli paikallisia tuottajia eikä vain valmiiseen pöytään istujia.

Martialan mukaan alun perin tarkoituksena oli tehdä perinteinen ruokakirja. Kirjan reseptejä kokeiltaessa perinteitä noudatettiin joiltain osin: Liukkonen esimerkiksi vatkasi samettipuuron pusikossa.

Keittiöharrastus näkyy joka kodissa, jossei muuten niin tv:n ruokaohjelmina. Kirjahyllyt taas on kyllästetty ruokakirjallisuudella eri maista ja mausta. Miten sieltä löytyy tilaa karjalaiselle keittiölle?

— Peruspastakirjalle ei ole markkinoita, mutta karjalaisella keittiöllä on aluettaan laajempaa valtakunnallista merkitystä, Kariston toimitusjohtaja Mika Kotilainen perustelee kustantamista.

Kustantaja luottaa uuteen karjalaiseen ruokakirjaan. Kotilainen vakuuttui tekijänkolmikon kyvyistä suunnittelupalavereissa, ja kirjan ensimmäinen painos on tietokirjalle komea 2 500 kappaletta.

— Kirjalta odotetaan hyvää myyntiä. Tämä on siitä kiitollinen hanke, että kirjalle riittää markkinoita ainakin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, Kotilainen sanoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö