Aurinkokin puolusti Joutsenoa

Joutseno. Joutsenolaiset eivät halua kuihtua saneerauksiin, keskittämisiin ja supistamisiin.

Ilpo Leskinen

Näpit irti Joutsenosta -teema tarjosi lauantaina ohjelmaa yhden toritapahtuman verran. Palvelujen puolustaminen keräsi väkeä tungokseen asti kuivassa ja aurinkoisessa säässä.

Tapahtuman alkupuolella lavalla puhuttiin eniten uhanalaisesta lukiosta, mutta ilmassa väreili pelko Joutsenon taantumisesta syrjäkyläksi kaikilla elämänaloilla.

-Onko järkeä pistää yksi kaupunginosa kiinni. Pitäisi poistaa päällekkäisyydet kaupungin organisaatiosta. Jos Joutseno ajetaan alas, yrittäjätkin vähenevät. Täällä on muutakin yritystoimintaa kuin teollisuutta, tapahtuman järjestäjät Ninni Koponen ja Jaana Karhu sanoivat.

Järjestäjien toiveet joutsenolaisten osallistumisesta toteutuivat. He saivat arvion, että paikalla oli kello 13:n tietämillä kolmisensataa osanottajaa. Tilaisuuteen oli sponsoreilta saatu 400 pullaa kahvin kyytipojaksi, mutta pullat olivat jo tuolloin loppuneet.

Suokumaalla asuvat Timo ja Maija Lakka katsoivat, että kaupungin yläpäästä löytyy säästämisen varaa.

-Jos kouluista karsitaan, pitää myös kaupungin johtoa karsia.

Koulumatkojen piteneminen ja harvat linja-autoyhteydet ovat monen huoli.

Maija Lakka kertoo, että heidän kaksi tytärtään saivat käydä lukion Joutsenossa. Jos kahdeksasluokkalainen poika haluaa lukioon, matkanteko Suokumaalta Lappeenrantaan 33 kilometrin päähän on lähes mahdotonta.

Torin lavalla nähtiin kymmenkunta poliitikkoa. Joutsenon lukion säilymiselle löytyi vahvaakin vahvempaa tukea yli puoluerajojen.

Juha Turkian (ps.) mukaan kaupunginvaltuuston ryhmä 20 (ps. vihr. myö, kd.) aikoo esittää valtuuston maanantai-illan kokouksessa, että Joutsenon ja Lauritsalan lukioiden lakkauttaminen poistetaan kaupungin säästölistalta.

-Jo 16 valtuutettua 20:sta on tällä kannalla. Loput neljä harkitsevat.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen