Eksote jättäytyi yksityissairaalasta

Yksityissairaala. Terveysmatkailu ei saa Eksotelta taloudellisia satsauksia, päätti hallitus äänin 6-6. Osakassopimus Nordic Clinicin ja Holiday Club Resortsin kanssa hylättiin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Terveysturismiin tukeutuva yksityissairaala sai täpärän tyrmäyksen keskiviikkona Eksoten hallitukselta. Puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen (sd.) ääni ratkaisi, kun hallitus päätti hylätä osakassopimuksen Nordic Clinicin ja Holiday Club Resortsin kanssa.

Hallituksen jäsen Kai Roslakka (sd.) esitti osakassopimuksen hylkäämistä. Sen sijaan Eksote jatkaisi toimenpiteitä, joilla sen kapasiteetti saadaan paremmin käyttöön.

Vesterisen mukaan Eksoten päätös ei tarkoita sitä, ettei terveysturismia voisi edelleen edistää.

-Päätös tarkoittaa vain sitä, ettei Eksote ole osakkaana tuossa yhtiössä. Kumppanina se voi olla. Eksoten ei ole syytä sitoa rahoja ja henkilöstöä tällaiseen.

Vesterisen mielestä elinkeinoyhtiöt olisivat oikeita tahoja sijoittamaan terveysmatkailun edistämiseen.

-Tietenkin Eksote voi edelleen myydä vapaata kapasiteettia. Silmälääkäripulaan taas pitää yrittää vastata omilla rekrytoinneilla tai tekemällä yhteistyötä täällä jo olevien paikallisten terveyspalveluyritysten kanssa.

 

Hallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Katri Pullin (kesk.) mielestä olisi ollut aika ottaa askel eteenpäin.

-Eksotella on tässä hirveän pieni riski suhteessa siihen hyötyyn, mikä voidaan saada. Kyllä tähän mahdollisuuteen olisi pitänyt tarttua. Mahdolliset huonot kohdat olisi voinut oikaista. Ei voi etukäteen ruveta pelkäämään tiettyjä asioita.

Pullin mielestä malli, jossa keskitytään alkuun vain sädehoitoon ja silmäpotilaisiin olisi tuonut Eksotelle pelkästään hyötyjä.

-Me saisimme tätä kautta Eksotelle työvoimaa, mitä ominemme emme saisi.

Hallituksen jäsen Ilpo Heltimoinen (ps.) harmittelee asian torppaamista.

-Meillä oli mahdollisuus nostaa turisteille tarjottavien palvelujen jalostusarvoa. Olisi kerrankin saatu sote-menoihin muutakin kun veronmaksajien rahaa.

 

Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan Eksoten piti osakassopimuksen mukaan maksaa runsaan miljoonan euron osakepääomasta 270 000 euroa. Kaksi muuta osakasta vastaisivat lopuista suunnilleen puoliksi.

Vesterinen puolestaan vakuuttaa, että Eksoten satsaus on sijoittajista suurin.

-Herää suuri kysymys, että mitä Eksote tekee suurimpana rahoittajana? Raha kyllä huolitaan, muttei kerrota, mitä sillä saisi.

Vesterinen moittii rajusti asian valmistelua.

-Olen ollut mukana monen yrityksen perustamisessa, mutta ikinä en ole näin vajavaisia papereita nähnyt.

 

Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan osakassopimuksessa Eksoten sijoitus olisi ollut 270 000, Holiday Clubin 150 000 ja Nordic Clinicin 240 000. Lisäksi sopimuksessa mainittiin uusina osallisina sijoitusyhtiö Indekonin sijoitukseksi 210 000 euroa ja avainhenkilöiden kuten lääkäreiden 135 000 euroa.

 

Osakassopimus hylättiin äänin 6-6

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen esitti osakassopimuksen hyväksymistä ja yksityissairaalan valmistelun jatkamista.

Osakassopimuksen hylkäämistä kannattivat: Marja-Liisa Vesterinen (sd.), Sari Miettinen (ps.), Tuija Nummela (sd.), Pentti Salenius (sd.), Kai Roslakka (sd.) ja Sinikka Poskiparta (kok.).

Osakassopimuksen hyväksymistä kannattivat: Katri Pulli (kesk.), Ilpo Heltimoinen (ps.), Sakari Paakkinen (kes.), Jukka Vuorinen (kesk.), Päivi Löfman (kok.) ja Antti O. Arponen (myö).

Anne Kotiharju