Etelä-Karjalassa kuoppaisempaa kuin Kymenlaaksossa

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen uskoo Teatteri & Tanssi -lehden artikkelissa, että Isoon-Kristiinaan parin vuoden päästä rakentuva Suomen ensimmäinen kauppakeskusteatteri nostaa teatterin sellaiseksi menestystarinaksi, että ”siinä on hatussa pitelemistä”.

Kirjoittaja:
Juutisen halu olla ”tärkeä suomalainen teatteri ja suunnannäyttäjä sekä alueen selkeästi merkittävin teatteri myös katsojaluvuilla mitaten” voi olla kovan työn takana.

 

Katsojaluvulla mitattuna Lappeenrannan kaupunginteatteri, jonka luvuissa on myös kesäteatterin katsojaluvut, on selvästi jäljessä kymenlaaksolaisia sisarteattereitaan.

Lappeenrannassa katsojia on viime vuosina ollut vuosittain noin 30 000, Kouvolassa oli toissa vuonna 45 000 kävijää ja viime vuonna 32 813, mutta teatteri oli tuolloin osan vuotta remontissa.

Kotkassa kävijämäärä notkahti vuonna 2010 reiluun 35 000:een, mutta viime vuonna katsojia oli jo yli 41 000.

 

Juutinen kertoo kaakon teattereita käsittelevässä artikkelissa sekä pelänneensä että inhonneensa sitä vihapuhetta, joka lähti liikkeelle, kun uuden teatterin rakentamisesta vuonna 2011 päätettiin. Puhe ei ole ottanut laantuakseen – artikkelin kirjoittamisen jälkeen se on vain saanut lisää bensaa liekkeihinsä.

Myös Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen sai osansa teatterivastustajien vihasta muutama vuosi sitten.

– Pahimmat teatterin vastustajat olivat valmiita teatterin alasajoon. Myös lehdistö kynsi teatteria aika tavalla. Nyt tilanne on rauhoittunut, Rissanen kertoo artikkelissa.

 

Kymenlaaksossa teattereiden tiet ovat olleet tasaisempia. Kouvolan Henrik Timonen kertoo teatterilla ja yleisöllä olevan toimiva suhde, eli katsojia on riittänyt.

Kotkassa suurin huoli Ilkka Laasosen mukaan on se, miten teatteri tavoittaa katsojat niille esityksille, joita se erityisesti haluaisi heidän näkevän.

-Paremmin meidän pitäisi osata vakuuttaa kotkalaiset siitä, että uutta ja outoakin kannattaa tulla kokemaan, Laasonen sanoo artikkelissa.

 

Liisa Kukkola