Kanveesi kutsuu ilman tapahtumia

Lappeenranta. Matkailu voi elää tapahtumittakin, mutta ne ovat hyviä syitä kerryttää kassavirtaa.

Petteri Värtö

Kulttuuritoimelta vaadittavat säästöt ajavat tapahtumapalveluita alas Lappeenrannassa. Linnoituksen kesäteatterilla ei ole tekijää, ja moni Kaupunginlahtea elävöittänyt tapahtuma uhkaa jäädä toteutumatta.

Millainen merkitys kesäteatterilla ja -tapahtumilla on matkailuelinkeinolle?

— Kesä on huippusesonki hotelleissa ja ravintoloissa. Jos ihmisiä alueelle houkuttavia asioita jää pois, niin kyllä se huolestuttaa, sanoo Etelä-Karjalan osuuskaupan toimialajohtaja Pertti Timonen.

— Ei tämä ole uhkakuva. Kolmasosa hotellivieraista heinäkuussa oli ulkomaalaisia, ja kesäteatteri on usein suomenkielistä ja suomalaisille suunnattua, Wirman projektijohtaja Antti Tuomaala toteaa.

Tapahtumat saavat ihmiset liikkeelle. Miten tapahtumattomuus vaikuttaa?

— Kotisohvalta lähtemiseen pitää olla syy. Tapahtumat ovat oikeita syitä. Esimerkiksi Kaupunginlahdella ei olisi Sataman valot -tapahtuman aikaan ketään. Siitä syntyy piikki loppukaudelle, Timonen kertoo.

— Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä. Viime kesänä kaupallisia tapahtumia oli erinomaisen hyvin (Lpr:n yöt, Rakuunarock, LPR HC ja Kontufolk), ja todennäköisesti lisää tulee ensi kesäksi, Tuomaala sanoo.

— Isoja säästöjä ei voi tehdä ilman, että ne näkyvät. Se on harmillista, mutta näin ne rupeavat näkymään. Kesäteatteria on tehty myös ilman kaupunkia, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry toteaa.

Linnoituksen yö on jatkunut 20 vuotta. Miten se on näkynyt lähialueilla?

— Yö on kutistunut ja eri tuottaja on rakentanut sen joka vuosi nollasta eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Hyvä tapahtuma on vakaammalla pohjalla, kertoo hotelli Scandic Patrian johtaja Tomi Saarelainen.

Miten viime kesän uudet elävän musiikin tapahtumat näkyivät toimialalla?

— Musiikki kiinnostaa ja tapahtumat keskellä kaupunkia elävöittävät, mutta uudet festivaalit olivat toistaiseksi vasta uusi päänavaus. Niistä on vielä liian aikaista sanoa mitään, Saarelainen sanoo.

Jos kesäteatteria aikoisi tuottaa ensi kesänä, mitä pitäisi olla meneillään nyt?

— Markkinoinnin pitäisi jyllätä, pitäisi hehkuttaa, mitä on tulossa, ja ryhmämyynnin pitäisi olla käynnissä, jos haluaisi kunnolliset katsojaluvut. Kesäteatterin teko on iso satsaus, ohjaaja Maria Fomin toteaa.

Linnoituksen kesäteatteri

Kaupunginteatteri

2013: Suomen hevonen 8 500. Pääosassa Eeva Litmanen.

2012: Niskavuoren Heta. 8 700. Anu Sinisalo.

2011: Nummisuutarit 9 800. Riku Nieminen.

2009—10: Votkaturistit 16 600 + 9 600. Markku Toikka.

Teatteri Tiimi

2008: Vieraas maailmas 3 300.

2007: Simpauttaja 2 900.

Kesy

Kesäteatteriyhdistys Kesy tuotti Linnoituksen kesäteatteria vuosina 1998—2006. Katsojaluvut vaihtelivat 3 500—10 000 välillä. Katsotuin näytelmä oli Elmo, jonka näki 10 000 katsojaa kesällä 2001. Pääosassa oli Petteri Summanen.

Näytelmien esityskerrat vaihtelevat, joten yleisömäärät eivät ole suoraan vertailukelpoisia.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö