Categories
Artikkelit

Valtakadulta löytyi sodanaikainen pommi

Lappeenranta. Palopommi oli neuvostoliittolaisvalmisteinen.

Piia Kaskinen

Lappeenrannan Valtakadun ja Snellmanninkadun risteyksestä, osoitteesta Valtakatu 26 löytyi tiistaina sodanaikainen palopommi. Talon asukas löysi pommin talonsa ullakolta. Poliisi sai ilmoituksen asiasta noin kello 18.30.

— Kyseessä oli neuvostoliittovalmisteinen, noin 40 senttiä pitkä ja halkaisijaltaan kymmensenttinen palopommi. Sen tarkoituksena on ollut aiheuttaa runsaasti tulipaloja. Jostain syystä se ei ole lentokoneesta pudottuaan räjähtänyt. Joku on päättänyt ottaa sen haltuunsa, sanoo ylikonstaapeli Matti Hirvonen.

Valtakadun nelikerroksisessa talossa on noin kaksikymmentä asuntoa. Pommin löytänyt asukas siirsi sen talon kellarikerrokseen ja ilmoitti asiasta poliisille.

Paikalle saapui kaksi poliisin, kolme pelastuslaitoksen sekä yksi ensihoidon yksikkö. Poliisi käynnisti pommin tunnistamisen ja raivauksen puolustusvoimien ja pelastuslaitoksen kanssa.

— Harkinnassa oli koko talon evakuoiminen, samoin lähitalojen. Paikan päällä tehdyn uhka-arvion perusteella siihen ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä, Hirvonen kertoo.

Pommi siirrettiin puolustusvoimien kalustolla puolustusvoimien harjoitusalueelle. Siellä kaksi puolustusvoimien raivaajaa tuhosivat sen. Tehtävä oli hoidettu kello 21 mennessä.

Toisen maailmansodan aikaisten räjähteiden löytyminen on turhankin yleistä, Hirvonen toteaa. Etelä-Karjalassa sellainen löytyi edellisen kerran tänä syksynä Luumäeltä.

Jos löytää räjähteeksi tiedetyn tai sellaiseksi epäillyn esineen, siihen ei missään nimessä saa koskea. On soitettava poliisille ja pyrittävä eristämään alue niin, ettei kukaan muukaan pääse esineeseen koskemaan.

— On mahdollista että vanhetessaan nämä pommit herkistyvät. Pelkkä liikuttaminenkin voi saada sellaisen räjähtämään, Hirvonen muistutt

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen