Läjitysten vaikutus maisemaan tarkentui

LAPPEENRANTA. Nordkalkin kaivoksen sivukivi voi muuttaa Ojala-Tuomelan asuinalueen näkymät ja hävittää Hanhijärven viljelysaukean. Vaihtoehtona on kaivosjätteen kuljetus hyötykäyttöön.

Leena Sallinen

Ihalaisen kalkkikaivoksen lähialueen asukkaat voivat nyt tutustua maisemansa muutosuhkaan tarkemmin. Kaivoksen sivukiven läjitysalueiden laajennushankkeesta on valmistunut ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus).

Nordkalk Oy suunnittelee uusia läjitysalueita kaivosalueen koillis- ja eteläpuolelle sekä nykyisen lounaispuolisen läjitysalueen laajennusta.

Läjitysalueille on tarkoitus kasata seuraavien 20 vuoden aikana 16 megatonnia kaivostoiminnassa syntyvää sivukiveä, maanpoistomassoja ja rikastushiekkaa joko lietteenä tai kuivana.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa läjityksestä kaksi vaihtoehtoa ja lisäksi nollavaihtoehto eli sivukiven hyötykäytön lisääminen niin, ettei uusia läjitysalueita tarvittaisi.

Vaihtoehdot esiteltiin jo viime syksynä valmistuneessa YVA-ohjelmassa. YVA-selostuksessa läjitysalueet ovat suurin piirtein samat, mutta niiden ympäristövaikutukset arvioidaan tarkemmin.

39 hehtaarin koillisläjitys hallitsisi näkymiä erityisesti itäsuuntaan Ojala-Tuomelan asuinalueelle. Se on parasta aikaa täyttymässä uusista pientaloista.

Eteläläjitys vaikuttaisi Hanhijärven kylämaisemaan, joka on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi ympäristöksi. Selostuksen mukaan maisemaan kuuluva avoin viljelysaukea häviäisi keskeisiltä osiltaan, 41 hehtaarin vaihtoehdossa enemmän kuin 22 hehtaarin vaihtoehdossa.

Lounaisläjityksen laajennus nykyisestä noin 30 hehtaarista 44 hehtaariin muuttaisi Hanhikempintien länsipään talojen pihapiiristä pohjoiseen avautuvia näkymiä.

YVA-selostuksessa arvioidaan läjitysten monia muitakin ympäristövaikutuksia, mutta muutokset maisemaan ovat huolestuttaneet ainakin asukkaita eniten.

YVA-ohjelman palautteessa Nordkalkia patistettiin kuljettamaan louhosjätteensä muualle. Myös Kaakkois-Suomen ELY-keskus vaati lausunnossaan kaivosyhtiötä selvittämään lisää sivutuotteiden hyötykäyttöä.

Ihalaisen kaivosalueen YVA:ssa on mukana myös kivenkäsittelylinja, joka nykyisin on louhoksessa. Nordkalk aikoo siirtää kivenkäsittelyn maan pinnalle rakennettaviin teollisuusrakennuksiin avolouhoksen laajenemisen takia.

YVA-selostuksesta

yleisötilaisuus

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on pannut Nordkalkin YVA-selostuksen nähtäville mielipiteitä varten. Selostukseen voi tutustua Lappeenrannan seudun ympäristötoimessa Pohjolankatu 14:ssa tai verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/nordkalkinihalaisenkavosYVA.

YVA-selostuksesta ja hankkeesta järjestetään ensi maanantaina 21. lokakuuta yleisötilaisuus Lappeenrannassa Nordkalkin vierasmajalla, jonka osoite on Paraistentie 2.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen