Categories
Artikkelit

Linnoituksen yö ja kesäteatteri sammuksiin

Lappeenranta. Kaupunginteatteri säästää lopettamalla kesäteatterin tuottamisen. Kulttuuritoimi säästää lopettamalla Linnoituksen yön.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola, Maaria Drake

Lappeenrannan kaupunginteatteri lopettaa kesäteatterin tuottamisen Linnoituksen kesäteatterissa. Kaupunginteatteri säästää kesäteatterin lakkautuksella sille asetetun 155 000 euron säästötavoitteen.

Kesäteatteria ei Linnoituksessa ensi kesästä lähtien nähdä, jos toiminnalle ei löydy kaupungin ulkopuolista pyörittäjää.

Lappeenrannan syntymäpäiväjuhla, Linnoituksen yö on myös vaarassa loppua.

Lappeenrannan kulttuurilautakunnan kokous valitsi tapahtumatuotannon kahdesta säästövaihtoehdosta sen, joka takaa pienempien kulttuuritapahtumien kuten Sataman valojen ja kesäkonserttien järjestämisen pitkin kesää, mutta lopettaa samalla Linnoituksen yön järjestämisen. Linnoituksen yöllekin pyritään hakemaan ulkopuolista järjestäjää.

Kulttuurilautakunta hyväksyi kesäteatterin ja Linnoituksen yön säästökohteiksi. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee kulttuurilautakunnankin asettamia säästölistoja vielä marraskuun 11. päivä.

 

-Kaupunginteatterin näkemyksen mukaan kesäteatterin lopettaminen on ainut vaihtoehto olla vaarantamatta teatterin muuta toimintaa. Jos kaupunginteatteri jatkaisi kesäteatteria, se tarkoittaisi, että iso sali olisi talvella monta kuukautta tyhjillään, eikä sitä haluttu, sanoo Lappeenrannan kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela (sd.).

Lappeenrannan kaupunginteatteri otti Linnoituksen kesäteatterin hoteisiinsa vuonna 2009, jolloin kesäteatteriin rakennettiin 445 000 eurolla katettu katsomo. Sitä ennen kesäteatteria Lappeenrannassa tuottivat harrastajaryhmät, muun muassa Teatteri Kesy, entiseltä nimeltään Lappeenrannan kesäteatteriyhdistys.

 

Sekä Kesy, taidekoulu Estradi että Aholan nuorisoseuran kesäteatteri tyrmäävät Saarelan toiveen, että näistä joku esittäisi ensi kesänä teatteria Linnoituksessa.

-Kesäteatterin tekeminen olisi resursseihimme nähden liian iso ponnistus, ja vaikka se pantaisiin alulle jo nyt, valmista ei olisi ensi vaan vasta seuraavana kesänä, Estradin rehtori Ritva Aalto sanoo.

Kesyssä ei ole edes keskusteltu kesäteatteritoiminnan henkiin herättämisestä.

-Kesäteatteri on niin iso kakku, että sen pyörittämiseen vaaditaan paitsi tarmoa myös valtavasti intohimoa, eikä ainakaan minulta Kesyn tuottajana löydy sitä, Minna Mänttäri sanoo.

Aholan nuorisoseurassa asiasta on keskusteltu mutta vitsaillen.

-Meiltä taitaa voimat ja into ja rahat loppua noin ison pyörän pyörittämiseen, sanoo Aholan nuorisoseuran puheenjohtaja Ville Suhonen.

 

Jos kesäteatteri loppuu Lappeenrannasta, Saarela arvelee Imatran kesäteatterin saavan lisää katsojia. Toisin päin karavaani ei ala kulkea.

-Imatran kaupunki tekee satsauksen omaan kesäteatteriimme, enkä jaksa uskoa, että näytöksiä tulisi esitettäväksi Lappeenrantaan, teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen sanoo.

 

 

Liisa Kukkola ja Maaria Drake