Miljoonan katsojan mies

Lappeenranta. Näyttelijä Seppo Kaisanlahti imitoi lintuja.

Petteri Värtö

Taivaan tulet -televisiosarjan uudet jaksot alkavat keskiviikkona. Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijän Seppo Kaisanlahden toisen tuotantokauden roolihahmon tv-elämä jatkuu niissä.

Olit kiinnostunut sarjasta alusta lähtien ja sait roolin toiselta tuotantokaudelta. Osallistuitko roolin työstöön?

— En vaikuttanut rooliin sen kummemmin. Se oli ohjaaja-käsikirjoittaja Kari Väänäsen aivoituksia.

— Kolmannella kaudella on kuusi jaksoa, joista olen mukana kolmessa viimeisessä. Jaksoja piti tulla enemmänkin, mutta Yle vähensi rahoitusta.

Olet kotoisin Kemijärveltä, jossa myös vietät osan loma-ajastasi. Miltä tuntui tehdä työtä lomakotimaisemissa?

— Kiva on ollut tehdä työtä kotimaisemissa ja osallistua lyödyn Kemijärven tukemiseen. Tv-sarjan tekeminen on ollut iso juttu ja tuonut pienelle paikkakunnalle säpinää kuvausten alusta (vuodesta 2007) lähtien.

Taivaan tulet -sarja on hyvin suosittu. Miltä miljoona katsojaa tuntuu esiintyvästä taiteilijasta?

— Mukavaltahan se tuntuu. Väänänen on hyvin tavoittanut pohjoisen ihmisen sielunmaiseman. Ronskia kieltä ja ihmisiä on kritisoitu, mutta niissä on ränttätänttä-meininkiä ja vahvoja persoonia, joita sieltä löytyy.

Edellisellä kaudella sait paljon yhteydenottoja esiintymisesi vuoksi. Joko puhelinnumerosi on salainen?

— Eh-hei sellaiseen ole tarvetta. Silloin tuli paljon yllättäviä yhteydenottoja lapsuudenystäviltä ja opiskelijakavereilta, joita en ollut tavannut vuosikymmeniin.

Teatterin nettisivuilla mainitset erityistaidoiksesi imitoinnin ja lapinrummun rakentamisen ja soittamisen. Mitkä ovat bravuurisi?

— Paavo Väyrystä olen matkinut pitkään, muuten lähinnä eläimiä. Kun liikkuu metsässä, tulee kokeiltua, miten lähelle esimerkiksi käen saa tulemaan. Myös korppeja ja muutamia muita lintuja olen jujuttanut.

— Lapinrummun rakentamisessa työ haittaa harrastamista. Rumpu pitää tehdä alusta loppuun ilman taukoja. Se lähtee puutavaran työstämisestä ja nahkojen värjäämisestä eikä sitä pysty kaupunkiolosuhteissa tekemään. Rakentamisvärkit ovat kesäpaikalla, jossa olen rumpuja tehnyt. Näytelmässä Kuningatar K soitin ensimmäistä itse rakentamaani kunnon rumpua.

Pohjoisesta on lähtöisin myös korttipeli tuppi. Milloin ramasit viimeksi?

— Kesälomalla viime kesäkuussa pelattiin kaverin kanssa yksi matsi. Työpaikalla ei ole tuppirinkiä, kun en ole saanut siihen ketään kasvatettua. Perhepiirissä on pelattu joskus sallalaisen kaverin kanssa.

Taivaan tulet -sarjan kolmannen kauden jaksot TV2:ssa keskiviikkoisin kello 21.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö