Musiikki sai mahdollisuuden

Lappeenranta. Kulttuuritoimi laskee kaikki säästöt uusiksi. Taidekoulut vähentävät henkilöstöä.

Petteri Värtö

Kulttuuritoimi ja taiteen perusopetusta antavat laitokset saivat lisää säästövelvoitetta Lappeenrannan käyttötalouden tasapainotusohjelmassa. Kulttuuritoimen säästövelvoite liki tuplaantui vuosiksi 2014—16.

— Kyllähän se yllätti, eikä ole helppoa. Toimialan johtoryhmä pähkäilee tiistaista alkaen, mistä voi säästää. Asioita pitää laskea alusta alkaen uudestaan, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry kertoo.

Kulttuuritoimen säästövelvoite, 868 000 euroa, muuttui kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa 1 468 000:ksi euroksi. Myös toimialan myöntämistä avustuksista on tarkoitus säästää vielä lisää.

Kaupunginhallituksen säästövelvoite liputtaa musiikinopetuksen puolesta. Musiikkiopiston 500 000 euron säästö kutistui 150 000:ksi. Muiden taiteen perusopetuslaitosten tukia on tarkoitus karsia 240 000.

— Summa tuntuu huikealta. Olen hämmästynyt ja äärimmäisen pettynyt. Raakaa menoa tuntuu olevan. Työllistäminen ja lasten hyvinvointi eivät paljon paina, Taidekoulu Estradin rehtori Ritva Aalto toteaa.

Aalto ja muut taidekoulujen rehtorit kertoivat kaupunginhallitukselle hiljattain, mikä on niiden saaman tuen, maksamien vuokrien ja verotulojen erotus. Laskelman mukaan kaupungille jää maksettavaa 60 000.

Taiteen perusopetusta antavat koulut ovat saaneet kaupungilta vajaat miljoona euroa vuodessa. Avustus muodostaa koulusta riippuen vähintään viidesosan niiden budjetista. Se pitää nyt löytää muualta.

— Oppilasmaksuihin tehdyt parin euron korotukset eivät ole toistaiseksi syöneet oppilaiden määrää, mutta nyt on huono aika nostaa niitä, Lappeenrannan tanssiopiston rehtori Kaija Kontunen sanoo.

Sekä tanssiopisto että Estradi arvelevat kaupungin tuen vähenemisen merkitsevän henkilöstösupistuksia. Musiikkiopiston säästövelvoitteen pienennys tarkoittanee opetustoiminnan jatkumista nykyisellään.

Etelä-Karjalan kesäyliopiston avustaminen on tarkoitus lopettaa kokonaan. Lappeenranta avustaa koulua 53 000 eurolla tänä vuonna. Imatran ja Lappeenrannan tuki on vähän alle 10 prosenttia budjetista.

— Huolena on vääränsuuntainen noidankehä: avustuksen lakkauttaminen vähentää koulutusta, mistä seuraa vähemmän opetustunteja, mikä vähentää valtionosuutta, …, rehtori Mari Smolander sanoo.

Kansalaisopiston tuesta on tarkoitus karsia 200 000 euroa, kolmannes nykyisestä. Se tarkoittaa korotusta kurssimaksuihin, lyhyempää lukuvuotta ja supistuvaa kurssitarjontaa, erityisesti haja-asutusalueella.

Kuka mitä häh!

Kulttuuritoimen säästön tuplaamista esitti kaupunginhallitukselle Tuomas Telkkä (kok.). Äänestyksessä sitä kannattivat kaikki muut ryhmät demareita lukuunottamatta.

Taiteen perusopetuksen lisäsäästöä esitti kaupunginhallitukselle Harri Iljin (sd.). Äänestyksessä sitä vastustivat kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja vihreät.

Taiteen perusopetusta Lappeenrannassa antavat Lappeenrannan musiikkiopisto, Taidekoulu Estradi, Lappeenrannan kuvataidekoulu, Lappeenrannan tanssiopisto ja Taito Etelä-Karjala, joka ainoana ei saa valtionapua.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö