Purku veisi muistoja mennessään

Lappeenranta. Seurakuntakeskus kätkee sisälleen monenlaista elämää. Vanha rakennus on palvellut työntekijöitään hyvin.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Lappeenrannan seurakuntayhtymä laittaisi Koulukatu 10:ssä sijaitsevan seurakuntakeskuksen maan tasalle. Työläiset seinien sisällä, seurakuntakeskuksen huoneissa ja saleissa, ovat ainakin osaksi toista mieltä.

 

Seurakuntakeskuksen ovista käy väkeä aamuseitsemästä iltayhdeksään. Hengellisen työn lisäksi siellä kuorolauletaan, kokataan, pidetään Lego-kerhoa ja keitetään kahveja Lähetyssopissa.

Nuorisotyönohjaaja Marjo Hännisen mukaan moni keskuksen toiminnoista kärsisi, jos tilat siirtyisivät toisaalle. Viikoittain käytettävää sähköautorataa olisi ainakin mahdoton siirtää, sillä se on rakennettu kotihuoneensa mittojen mukaan.

— Täällä on vietetty nelikymppisiä ja lastenjuhlia. Monelle lappeenrantalaiselle rakennus on jollain tavalla tuttu ja läheinenkin, Hänninen sanoo.

Paikallisten kultaisista muistoista huolimatta seurakuntakeskus on kovin vanha ja kunnoltaan kehno. Jopa niin huonokuntoinen, että siellä oleskelu voi olla terveyshaitta.

— Viemäröinti ei ole ajan tasalla, huoneissa on aina kylmä ja homettakin täällä saattaa olla, tietää vahtimestari-siivoja Anna-Liisa Kuukka kertoa.

Kuukka tuntee talon nurkat ja sopet 13 vuoden ajalta. Myös seurakuntayhtymän talousjohtaja Irmeli Hakkaraisen mukaan rakennus vaatisi täyden remontin.

 

Seurakuntakeskuksen kolmas kerros on ollut Hännisen työpiste liki 20 vuoden ajan. Siellä järjestetään rippikoulutapaamisia, nuorten iltoja ja sen sellaista. Hänninen on tyytyväinen, tila on palvellut heitä hyvin.

Samaa mieltä on Jani Savelius. Hän opettaa tietotekniikkaa kakkoskerroksessa. Saveliuksen mukaan luokkatilat ovat kuin missä tahansa oppilaitoksessa, videotykkejäkin on mahdollista käyttää.

Samassa kerroksessa on myös kolme diakonitoimistoa. Yhdessä niissä istuu Pirkko-Liisa Ojanen. Diakonissa Ojasen mielestä työpaikalle keskelle kaupunkia on helppo tulla. Työpisteen vaihdos ei häntäkään houkuttele.

— Mihin myö sitten mentäisiin?

Niin, mihin? Ojanen on kuullut, että uusi paikka voisi ehkä järjestyä Valtakadulta, jossa on ainakin seurakunnan taloustoimisto. Hän ei ole varma, olisiko siellä heille tarpeeksi tilaa.

 

Hakkarainen vahvistaa, että seurakuntakeskuksen uudet tilat voisivat tosiaan olla joko Valtakadulla tai mahdollisesti Kirkkokadulla.

Seurakunnalla on tiloja vaikka kuinka, mutta suunnitelmia ei toistaiseksi voida tehdä. Tilanne on tyystin auki.

Seurakuntakeskuksen tontin käyttö ratkaistaan asemakaavalla. Purkulupaa ei rakennustarkastajan mukaan ole voitu myöntää, koska uutta rakennuslupaa tontille ei ole vireillä.

Tunnustetun arkkitehdin kynästä

Markku Komonen piirsi Koulukatu 10:n harmaatiilisen rakennuksen vuonna 1978 diplomityönään.

Yhdessä Mikko Heikkisen kanssa Komonen perusti arkkitehtitoimiston vuonna 1974.

Komonen ja Heikkinen olivat ensimmäisiä arkkitehteja, joiden suunnitteluun vaikutti vahvasti Alvar Aalto.

Heidän lähtökohtiaan ovat minimalistinen muovaaminen ja käytännöllinen kansankielinen arkkitehtuuri.

Miesten koruton eleganssi tulee esiin myös heidän suunnittelemassaan Washingtonin Suomen suurlähetystön rakennuksessa.

Lähde: Professori Juhani Pallasmaa, Kaija Kiiveri-Hakkarainen: Rakennettu Lappeenranta (2006).

Jenni Hirvinen