Säästölistalla yhä pienet alakoulut

Lappeenranta. Uusi virkamiesesitys koulusäästöistä valmistui. Itä-Suomen koulu saa jatkaa. Musiikkiluokat säilyvät. Korkea-ahon ja Simolan koulut voivat jatkaa toistaiseksi.

TIMO LAITAKARI

Virkamiehet esittävät yhä pienten alakoulujen lopettamista päälinjakseen Lappeenrannan koulusäästöille. Kasvatus- ja opetustoimen esitys säästöohjelman toteuttamiseksi julkistettiin perjantaina.

Jo aiemmin linjatun kahden lukion lopettamisen lisäksi esityksessä on vähintään kuuden alakoulun lopettaminen.

Suurimmillaan lopetettavia alakouluja on kahdeksan.

Vaihtoehtona alakoulujen määrän vähentämiselle olisi virkamiesten mukaan kaikkien koulujen luokkakokojen kasvattaminen. Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg ei pidä tätä vaihtoehtoa järkevänä, koska se muun muassa merkitsisi opetusministeriöstä saatavan 1,4 miljoonan euron avustuksen menettämistä.

Yhdessäkään esitetyssä vaihtoehdossa musiikkiluokkia ei lopeteta. Myöskään yksityisen Itä-Suomen koulun toimintaa ei esitetä lopetettavaksi, sen sijaan koulun saama 40?000 euron vuosittainen avustus aiotaan poistaa.

Lappeenrannan valtuusto päätti maanantaina, että koulutoimesta pitää säästää 2014-2016 yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee asiaa tiistaina, mutta päätökset tekee valtuusto marraskuussa.

Uhanalaisista alakouluista Korkea-ahon ja Simolan koulut säästyvät toistaiseksi. Sisäilmaongelmista kärsivä Mäntylän koulu yhdistetään Kesämäen kouluun syksyllä 2015.

Lauritsalan ympäristössä Partalan koulu yhdistetään Lauritsalaan jo ensi syksynä. Kanavansuun, Mustolan ja Muukonniemen alakoulut yhdistetään Lauritsalaan vasta 2016.

Virkamiesesityksessä on kolme vaihtoehtoa siihen, mitä Parjalan ja Ravattilan kouluille Joutsenossa sekä Nuijamaan koululle tehdään:

1) Parjalan ja Ravattilan oppilaat siirretään 2014 Joutsenon lukion tiloihin; Nuijamaan koulu jatkaa.

2) Parjalan ja Ravattilan oppilaat Joutsenon lukioon; Nuijamaan oppilaat siirtyvät 2014 pääosin Lauritsalaan ja osin Joutsenoon; kaikkien kaupungin alakoululaisten tarvikemäärärahaa nostetaan.

3) Ravattilan oppilaat siirtyvät 2014 Parjalan kouluun; Nuijamaan oppilaat siirtyvät Lauritsalaan ja Joutsenoon.

Lauritsalan koulukeskukseen tulee lisää tilaa yhdistettäville kouluille, kun lukion toiminta loppuu. Kasvatus- ja opetustoimen investointiesityksessä on varauduttu myös uuden Pontuksen koulun rakentamiseen 2016-2017. Siihen sijoittuisivat Kanavansuun, Mustolan ja Muukonniemen 1.-2.-luokkalaiset.

Vaikka Korkea-ahon, Simolan ja Nuijamaan koulut vielä säästyisivät, esityksessä muistutetaan, ettei niiden peruskorjauksiin ole varattu rahaa. Niinpä edessä voi olla muutto toisiin kouluihin, jos rakennusten kunto huononee.

Näin käsittely

etenee

Kasvatus- ja opetuslautakunta ottaa kantaa esitykseen tiistaina 22. lokakuuta.

Lautakunnan valitsemia vaihtoehtoja esitellään yleisölle 23. lokakuuta.

Kansalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa asiaan 7. marraskuuta asti.

Varsinaiset päätökset linjauksista tekee kaupunginvaltuusto 11. marraskuuta.

Kasvatus- ja opetuslautakunta tekee lopulliset esityksensä kouluverkosta 18. marraskuuta.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari