Sammonlahden SEOn tonttiriidasta sopu

Lappeenranta. Huoltoasema voi jatkaa kaupungin vuokratontilla ainakin vuoteen 2019. Yrittäjä ja kaupunki vetävät pois kanteensa käräjäoikeudesta.

Kirjoittaja:
 

TIMO LAITAKARI

Sammonlahden huoltoasema Lappeenrannassa saa jäädä paikalleen. Kaupunki ja SEOn yrittäjä ovat päässeet tontin vuokrariidasta sopuun.

Kaupunki on yrittänyt saada huoltoasemaa pois ykkösluokan pohjavesialueelta jo vuosia. Nyt osapuolet sopivat kaupungin omistaman tontin vuokraamisesta vuoden 2019 loppuun asti.

 

SEO aloitti toimintansa kaupungin vuokratontilla 1994. Sopimus on tehty Kiinteistöyhtymä Sammonpuiston nimellä. Kun pitkä vuokrasopimus päättyi 2008 lopussa, kaupunki ei enää ollut valmis jatkamaan sopimusta. Se halusi tontin muuhun käyttöön, mieluiten asumiseen.

Yrittäjä ei kuitenkaan luovuttanut, vaan jatkoi toimintaansa kuten ennenkin. Se on muun muassa maksanut vuokransa ja ilmoittanut kaupungille haluavansa ostaa tontin.

 

Erilaisten vaiheiden ja valitusten jälkeen kaupunki yritti häätää yrittäjän tontilta oikeusteitse. Häädön käsittely alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alkuvuodesta 2012.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa keväällä 2012 ja antoi virkamiehille tehtäväksi etsiä asiassa sopuratkaisu. Oikeusprosessi keskeytettiin sovintoneuvotteluiden vuoksi.

Eilen maanantaina kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan yrittäjän kanssa tehdyn sopimuksen. Tontin vuokra on noin 8?500 euroa vuodessa.

Sopimuksessa todetaan, että kaupunki aloittaa alueen kaavoituksen ja vuokrasopimuksen umpeuduttua vuonna 2020 tontilla voi harjoittaa vain kaavan mukaista toimintaa.

 

Sopimuksessa vuokralainen velvoitetaan hoitamaan huoltoasematoiminnan ympäristölupa välittömästi kuntoon. Ympäristölupa piti tarkistaa jo vuonna 2007, mutta prosessi on jäänyt kesken.

Jos ympäristölupaa ei myönnetä, aluetta voidaan sopimuksen mukaan käyttää kahvila-, korjaamo- ja pesutoimintaan.

 

Huoltoasemayrittäjä Jorma Lempinen ei halunnut kommentoida tonttiasiaa Etelä-Saimaalle.

Timo Laitakari