Sinisiipisirkka löytyi Rutolasta

Lappeenranta. Sirkka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja erityisesti suojeltavaksi lajiksi.

Heikki Sairanen

Rudus Oy:n Lappeenrannan Rutolan hiekkakuopalta on löytynyt hyvin harvinaisen sinisiipisirkan (Sphingonotus caerulans) esiintymä. Sen kooksi on arvioitu ainakin useita kymmeniä yksilöitä.

Sinisiipisirkka on Suomen harvinaisimpia heinäsirkkalajeja. Viimeisimmässä uhanalaiskatsauksessa sirkka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja erityisesti suojeltavaksi lajiksi. Se tarkoittaa, että lajin säilymiselle tärkeää esiintymispaikkaa ei saa hävittää eikä heikentää.

-?Lajin uudet löydöt todistavat, että myös avoimien soranottoalueiden merkitys luonnon monimuotoisuudelle voi olla todella merkittävä, toteaa Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs.

Rudus on yhdessä luontoasiantuntijoiden kanssa kartoittanut toimipisteitä maakunnittain kesän aikana. Tavoitteena oli selvittää toimipisteiden nykytilanne ja arvioida alustavasti mahdollisia jälkihoitotoimenpiteitä alueen ympäröivä luonto huomioiden.

Itä-Suomen maakuntakierroksen yhteydessä Sinisiipisirkkaesiintymän havaitsi museomestari Jaakko Kullberg Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

-?Sinisiipisirkka tunnettiin pitkään ainoastaan muutamalta rantahietikolta Hankoniemeltä ja Raaseporin Padvasta, mutta viime vuosina laji on yllättäen löytynyt Kaakkois-Suomesta kahdelta sisämaan hiekkakuopalta, Virolahdelta ja Rautjärveltä, Kullberg kertoo.

Laji on aktiivinen ja helposti havaittavissa vain auringonpaisteella, jolloin se häirittäessä pyrähtää herkästi lentoon ja paljastaa vaaleansiniset takasiipensä. Sinisiipisirkka on erittäin nopea ja ketterä lentäjä toisin kuin suurin osa muista heinäsirkoistamme ja se voi lämpimällä säällä lentää pitkiä matkoja.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen