Soitonopetukseen pääsy vaikeutuu

Lappeenranta. Musiikkiopiston säästöt vaikuttavat muuhunkin kuin lukukausimaksuihin.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Lasten pääsy musiikkiopistoon vaikeutuu Lappeenrannassa. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina leikata musiikkiopiston avustusta 15 prosentilla. Kolmen seuraavan vuoden aikana opisto joutuu säästämään 290 000 euroa.

Tämä tarkoittaa, että opisto joutuu karsimaan uusien oppilaiden määrää.

— Lukukausimaksut nousevat ilman muuta, mutta se ei nyt riitä ratkaisuksi, opiston rehtori Hannele Piippo-Fair sanoo.

 

Piippo-Fair pelkää, että musiikkiopistossa syntyy huolestuttava kierre. Säästöjen takia pitää vähentää opetustunteja. Siitä seuraa, että voidaan ottaa entistä vähemmän oppilaita. Jos oppilasmäärä pienenee, myös valtion maksama tuki on vaarassa vähentyä.

— En suoraan sanoen osaa vielä sanoa, mitä kaikkea tämä tulee meille tarkoittamaan. On pistettävä pöydälle kaikki vaihtoehdot ja yritettävä löytää vähiten kivulias ratkaisu.

Piippo-Fairin mukaan tilannetta hämmentää myös se, ettei ainakaan opisto ole saanut mitään lisätietoa musiikkiluokkien kohtalosta.

 

Piippo-Fair on pettynyt siihen, että päättäjät synnyttävät Lappeenrannassa juopaa taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten välille.

— Olemme taidekoulujen kesken yrittäneet luoda yhtenäisyyttä, mutta näköjään siihen on vielä matkaa.

Piippo-Fair viittaa siihen, miten taidekouluja on säästöesitysten eri vaiheissa asetettu toisiaan vastaan. Ensin musiikkiopisto oli joutumassa yksin 500 000 euron säästöjen maksajaksi. Sen jälkeen muille taidekouluille oli tulossa 240 000 euron säästövaade. Maanantaina päätettiin, että muut taidekoulut joutuvat säästämään yhteensä 100 000 euroa ja musiikkiopisto 290 000 euroa.

— Toivoisin, että meitä kohdeltaisiin samanarvoisina. Meidän tuki on ollut niin paljon isompi kuin muiden, koska meillä on samassa suhteessa niin paljon enemmän opetusta. Tämä päätös ikävä kyllä kertoo siitä, että tätä näkökulmaa päättäjät eivät ole ymmärtäneet.

Riina Nokso-Koivisto