Taistelu Joutsenon puolesta

Kyläaktivisti. Ninni Koponen haluaa, että palvelut säilyvät Joutsenossa ja sen kylissä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Kun asia on tärkeä, silloin ei aikailla. Näpit irti Joutsenosta -liike perustettiin vasta pari viikkoa sitten, mutta jo ensi lauantaina ryhmä järjestää ison tapahtuman Joutsenon palvelujen alasajoa vastaan.

Lähes koko ikänsä Karjalaisenkylässä asunut Ninni Koponen on yksi liikkeen aktiiveista. Miehensä Arin ja pian kaksi vuotta täyttävän Hertta-tyttären kanssa asuva Koponen odottaa toista lastaan ja haluaa turvata lapsilleen elävän kotikylän ja sen kyläkoulun.

 

Koponen tietää tarkkaan, millaista koulua hän puolustaa, kun kyse on Parjalan koulusta.

— Minä ja mieheni olemme molemmat käyneet Parjalan koulua. Haluan myös lapsilleni turvallisen kouluyhteisön ja eväät elämänpolulle, hän sanoo.

Koponen valmistui terveystieteen maisteriksi Kuopiosta, mutta palasi opintojen jälkeen kotiseudulle. Kotitalona on nyt mummola, ja Hertta-tytär edustaa tilan kuudetta sukupolvea.

Koponen on aktiivisesti mukana kylätoiminnassa, ja hän on muun muassa Parjalan ja Karjalaisenkylän kyläyhdistyksen sihteeri. Koposen mielestä Joutsenon ja Lappeenrannan yhdistäminen alkaa nyt vasta toden teolla tuntua.

 

Kaupungin suunnitelmissa on lopettaa sekä Parjalan että Ravattilan koulut. Hertta ja hänen pikkusisaruksensa kävisivät aikanaan koulunsa Joutsenon keskustassa viiden kilometrin päässä. Parjalan 43 lapsen kyläkouluun on kotoa vain reilu kilometri.

Koulukyyti olisi nykypelisäännöillä luvassa vain ensimmäisillä luokilla. Muuten lapset joutuisivat menemään kouluun omin päin mäkistä, mutkaista ja valotonta Penttiläntietä.

— Historian saatossa tiellä on kuollut jo kaksi lasta, muistuttaa Koponen.

Nykyisin tietä vilkastuttavat venäläiset autoilijat, jotka oikaisevat Nuijamaalta Konnunsuon kautta Joutsenon suuntaan.

 

Myös terveydenhuolto huolestuttaa Koposta. Jos Joutsenon terveyskeskus lopetetaan, lääkäriin on lähdettävä Lappeenrantaan Armilaan.

— Se on iso asia etenkin nyt, kun tarvitsemme lääkäripalveluja myös lapsille, Koponen sanoo.

 

Aktiivit ovat perustaneet Näpit irti koulustani -nettiblogin, jossa valokuvin esitellään puolustettavia kouluja. Lisäksi he ovat luoneet Facebookiin Näpit irti Joutsenosta -sivuston, jossa kutsutaan ihmisiä lauantain tapahtumaan.

Ninni Koponen aikoo jatkaa kyläaktivismia lauantain jälkeenkin.

— Ihan varmasti toiminta jatkuu, hän lupaa.

 

Näpit irti Joutsenosta

Tapahtuma järjestetään Joutsenon torilla lauantaina 12.10. kello 12.

Paikalle on kutsuttu kaikkiaan 73 viranhaltijaa ja valtuutettua Eksotesta ja Lappeenrannan kaupungilta.

Pääteemoja lukion ja kyläkoulujen kohtalo sekä terveyspalvelut.

Tarjolla myös elävää musiikkia.

Tapahtuman järjestävät Ravattilan koulun vanhempainyhdistys sekä Karjalaisenkylän ja Parjalan kyläyhdistys paikallisten yritysten ja yhdistysten tukemana.

Outi Salovaara