Teattereita ei yhdistetä – ainakaan vielä

Liisa Kukkola

Kirjoittaja:
Teatteri. Lappeenrannan ja Imatran teatteria ei olla näillä näkymin yhdistämässä. Yhtä selvää on, ettei Suomen teatteriverkko tule säilymään nykyisen kokoisena.

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen arvelee, että hänen teatterinsa ja Teatteri Imatra yhdistyvät siinä vaiheessa, kun Imatra ja Lappeenranta yhdistyvät. Juutinen painottaa, ettei hänellä ole yhdistymiseen sen enempää henkilökohtaisia haluja kuin mitään salattua tietoakaan asiasta, eikä mitään selvityksiä olla tekemässä.

Juutinen, Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen, Kouvolan teatterin johtaja Henrik Timonen ja Kotkan Ilkka Laasonen pohtivat uusimmassa Teatteri & Tanssi -lehdessä (6/2013) alueen teattereiden tilaa ja muun muassa mahdollisia teatteriyhdistymisiä.

 

Kotkan teatterin johtaja Ilkka Laasonen arvelee artikkelissa, että jos Kaakkois-Suomessa tapahtuu teatterinyhdistämisiä, Etelä-Karjalan kaksi teatteria yhdistettäisiin ensimmäisenä.

Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen uskoo Imatralta edelleen löytyvän voimakasta tahtoa säilyttää kaupungissa oma teatteri. Hän ei ole kaupunginjohtajan kanssa käymissään keskusteluissa kuullut minkäänlaista puhetta Etelä-Karjalan teattereiden yhdistymisestä.

-Välimatka, vaikka se ei olekaan kuin 40 kilometriä, on liian pitkä. Niin katsojille kuin teatterin henkilökunnallekin, Rissanen sanoo.

-Sanon tämän ainoastaan sen takia, että kysytään: teatterit yhdistyvät siinä vaiheessa kun kaupungit yhdistyvät. Yleensähän siinä niin käy, että pienempi liitetään isompaan, Juutinen arvioi.

 

Sen enempää Lappeenrannan kuin Imatrankaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei ole kuullut tai käynyt keskusteluja teattereiden yhdistämisestä.

-Missään ei ole vakavasti – tai edes – keskusteltu tällä hetkellä Lappeenrannan ja Imatran teatterin yhdistämisestä. Minulle passaisi kyllä vähempikin määrä teattereita, mutta mikä kaupunki tai alue haluaa luopua omasta teatteristaan, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) kysyy.

Kakkolan Imatran-kollega Anna Helminenkään (kok.) ei pidä yhdistämistä millään muotoa ajankohtaisena.

-Aina silloin tällöin puhutaan maakunnallisesta teatterista, mutta Imatralla pitää säilyttää oma teatteri. Jos teatteri on 50 kilometrin päässä, ihmiset eivät lähde sinne kuin erikoistapauksessa, Helminen sanoo.

 

Suomen teatteriverkko ei sen enempää päättäjien kuin teatterinjohtajienkaan mielestä ole millään muotoa turvassa nykyiseltä ja tulevalta valtion ja kuntien taloustilanteelta.

-Se on fakta, että teatteriverkko tulee karsiutumaan. Ennustajaeukoksi en rupea, mutta veikkaan, että Suomesta lopetetaan teattereita. Isoimmista ei poistamista aloiteta vaan pienemmistä, Juutinen sanoo.

Rissanen on kuullut huolestuneita äänenpainoja teatterialan ihmisten yhteisissä keskusteluissa.

-Se on selvää, että seuraavan viiden vuoden aikana käydään kriittistäkin keskustelua siitä, mihin rahaa laitetaan ja mitkä laitokset ovat säilyttämisen arvoisia.

 

Liisa Kukkola