Uusia kauppapaikkoja tulee tarjolle

Ostosmatkailu. Vaihekaava tukeutuu venäläiseen ostovoimaan. Eekoo ja Kesko tyytyvät tällä erää Leirin suunnitelmiinsa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Etelä-Karjalaan kaavaillaan runsaasti lisää kauppapaikkoja. Nähtävillä oleva vaihemaakuntakaava tuo 774 000 neliötä uutta kaupan kerrosalaa keskustojen ulkopuolelle. Nykyisin neliöitä on noin 121 000.

-Maakuntakaavasta oli karsittu merkittäviä kauppapaikkoja. Selvitysten mukaan kaupan ja ostovoiman kasvuluvut ovat kuitenkin ihan hurjia, perustelee Etelä-Karjalan liiton maankäyttöpäällikkö Marjo Wallenius.

 

Lappeenrannan alueelle haetut merkinnät ovat hieman muuttuneet maakuntakaavaan haetuista. Esimerkiksi Selkäharjuun tavoitellaan ensi vaiheessa tilaa vievän kaupan keskittymää. Vasta myöhemmin tulisi vähittäiskaupan suuryksikön vuoro.

Kaupunki on aiemmin vaatinut Myllymäen merkitsemistä keskusta-alueeksi. Nyt Myllymäkeä kehitetään liikekeskustamaisena alueena.

Vaikka Myllymäessä on enää joitakin vapaita tontteja, vaihekaava antaisi alueelle huimat 87 000 neliötä lisää rakennusoikeutta. Lisätilaa voisi syntyä tiivistämällä ja korvaamalla vanhaa rakennuskantaa uudella isommalla.

 

Venäläisille osin tai kokonaan suunnattuja kauppoja olisi tulossa Etelä-Karjalaan enemmän, mitä nykyiset kaavat antavat myöten. Vaihekaavassa raja-asemien lähelle sekä rajalle vievien pääteiden varsiin kaavoitetaan isoja venäläisiin tukeutuvia kappakeskittymiä.

Vaihekaava tuo myös uusia vähittäiskaupan suuryksikön paikkoja. Yksi paikka on jo Ikean ja Ikanon yhteydessä.

Eekoo ja Kesko kuitenkin tähyilevät tällä hetkellä jo keskusta-alueilla sijaitseviin paikkoihin.

Toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan Eekoo ei juuri nyt ole pyrkimässä uusille isojen yksikköjen kauppapaikoille. Seuraavaksi nousee Imatralle nykyisen Prisman korvaava uusi Mansikkalaan.

-Teemme Imatran kaupungin kanssa tonttikaupat vielä tämän vuoden puolella. Tavoitteena on päästä rakentamaan alkukeväästä. Uuteen Prismaan tulisi noin 20 000 neliötä eli se olisi Lappeenrannan Prisman kokoluokkaa.

Eekoo lähtisi viemään eteenpäin Lappeenrannan Leirissä Prisman tuntuman hankkeita, kunhan vain kaupunki veisi kaavamuutosta eteenpäin.

Keskokin pitää edelleen ykköshankkeenaan Lappeenrannan Leiriin SRV:n kanssa kaavailemaansa isoa kauppakeskusta. Muita kilpailevia tai vaihekaavan mukanaan tuomia kiinnostuksen kohteita ei ole mainittavaksi asti.

-Leirin hanke on meidän näkyvin hanke, jos vain kaupunki lämpenisi sille ja markkinatilanne olisi suotuisa, sanoo aluejohtaja Timo Heikkilä.

 

Kaava nähtävillä

Vaihemaakuntakaava on nähtävillä 13. marraskuuta asti.

Kaavan teemoina ovat kauppa, matkailu, elinkeinot ja liikenne.

Nähtävillä on myös vaihekaavan vaikutusten arviointi.

Nykyinen maakuntakaava vahvistettiin vuoden 2011 lopulla. Monia tärkeitä kauppapaikkoja jäi vahvistamatta.

Ostosmatkailun merkittävä kasvu edellytti uuden kaavan laatimista heti edellisen perään.

Selvityksissä on huomioitu toteutuneet ja ennustetut matkailija- ja ostosvirrat sekä Venäjän WTO-jäsenyyden ja mahdollisen viisumivapauden mukanaan tuomat haasteet.

Lähde: Etelä-Karjalan liitto

 

Lisää 774 000 neliötä

Tilaa vievää kauppaa 284 100 kerrosneliötä Vähittäiskaupan suuryksiköille 272 500 neliötä Matkailua palvelevaa kauppaa 118 900 neliötä Rajaliikennettä palvelevaa kauppaa 98 500 neliötä

Anne Kotiharju