Viipuriin halutaan näköiskirkko

Viipuri. Venäjällä virisi suunnitelma tuomiokirkon uudelleenrakentamisesta. Suomalaisten mielestä ensin pitäisi korjata tuhoutuvat vanhat arvorakennukset, ei rakentaa uutta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Venäläiset virittelevät Viipurin Uuden tuomiokirkon rakentamista uudelleen. Kirkko sijaitsi Viipurin keskustassa Krepostnaja- eli Linnankadulla. Paikalla on nykyisin puisto.

Vuonna 1893 valmistunut kirkko vaurioitui vuoden 1940 pommituksissa ja purettiin lopullisesti Neuvostoliiton aikana ilmeisesti 1940- ja 1950-lukujen taitteessa.

 

Venäjän kansallinen arkkitehtuuri- ja taidemuistomerkkien restaurointisäätiö on laatinut päätöslauselman tuomiokirkon uudelleenrakentamisesta valtionomaisuutta hallinnoivan viraston pyynnöstä.

Venäläislehtien mukaan suomalaisista arkistoista etsitään parhaillaan asiakirjoja uudelleenrakennuksen tueksi. Hanke on kuitenkin alkutekijöissään, eikä esimerkiksi rahoittajasta ole mitään tietoa.

 

Muun muassa Moskovassa on tyhjästä uudelleen rakennettuja kirkkoja kuten valtava Kristus Vapahtajan kirkko, jossa punkyhtye Pussy Riot esiintyi.

Viipurin tuomiokirkko on erikoistapaus, koska se on luterilainen eikä Venäjän ortodoksista valtakirkkoa edustava pyhättö.

 

Viipurin Alvar Aalto -kirjaston restaurointiin osallistunut arkkitehti Maija Kairamo kuuli uudelleenrakentamisajatuksista toissa viikolla Moskovassa.

Hän arvelee, että uudelleenrakentamisessa todennäköisesti vedottaisiin suomalaisiin ja etenkin karjalaiset juuret omaaviin rahoittajiin. Kairamo pitää ideaa hölmönä.

— Idioottimaista hommaa. Keskittyisivät mieluummin vanhan korjaamiseen. Tuomiokirkosta ei enää ole mitään jäljellä, eikä rekonstruktio koskaan ole oikeaa historiaa, hän puuskahtaa.

 

Keväällä Viipurissa tapahtui skandaali, kun kaupungin aloitteesta yksi huonokuntoinen vanhan kaupungin arvokortteli ajettiin katerpillarilla lähes kokonaan nurin.

Lukemattomat muutkin kaupungin arvorakennukset ovat hitaasti tuhoutumassa. Esimerkiksi Viipurin vanhasta keskiaikaisesta tuomiokirkosta on jäljellä huonokuntoinen kellotapuli, joka on odottanut turhaan restaurointia jo vuosia.

— Jäljet johtavat sylttytehtaalle, Kairamo sanoo. Hänen mukaansa Viipurin kaupunki ei ole osoittanut mielenkiintoa vanhojen rakennusten säilyttämiseen.

 

Rakennuksia ja kulttuuriympäristöjä vaalivan Icomos-järjestön suomalaiset asiantuntijat vetosivat keväällä Venäjän kulttuuriministeriin ja Leningradin alueen kuvernööriin Viipurin vanhan kaupungin suojelemisen puolesta.

Vetoomuksiin vastattiin toteamalla, että keväinen tuhotyö ei täyttänyt rikoksen tunnusmerkkejä.

— Pelkkiä fraaseja, luonnehtii Icomosin puheenjohtaja, Museoviraston erikoisasiantuntija Margaretha Ehrström.

 

Tuomiokirkko 1 800 sanankuulijalle

Vuonna 1893 valmistuneen Viipurin tuomiokirkon suunnitteli viipurilainen arkkitehti Eduard Dippel.

Tyyliltään uusgoottilainen tiilikirkko.

Istumapaikkoja oli 1800.

Kirkko sai osuman pommituksissa vuonna 1940, mutta ei tuhoutunut kokonaan.

Pekka Halosen alttaritaulu, urut, kirkon kellot, kattokruunut, sankaripatsas ja sankarivainajien hautakivet katosivat. Huhujen mukaan osa esineistä olisi päätynyt nykyiseen Pietarin Eremitaasiin.

Sodan jälkeen Neuvostoliiton aikana kirkko purettiin lopullisesti.

 

Outi Salovaara