Viipurin läänin historiasarja täydentyy

Historia. Neljännessä osassa keskitytään Venäjän suurvallan nousuun ja sen vaikutuksiin.

Maaria Drake

Viipurin läänin historiasarja on edennyt neljänteen osaansa. Teos Vanhan Suomen aika julkaistaan tänään torstaina.

Vanhan Suomen aika selvittää Karjalan vaiheita vuodesta 1710 vuoteen 1810. 1700-luku oli Venäjän suurvallan nousua sen voitettua Ruotsin suuressa Pohjan sodassa.

— Suurin muutos oli se, että Viipurin läänin alue tuli Uudenkaupungin rauhan ja Turun rauhan seurauksena Venäjälle, eli tapahtui valtakunnan muutos, teoksen päätoimittaja professori Yrjö Kaukiainen kertoo.

Muutokset aiheuttivat kulttuurien yhteentörmäyksiä rajan maakunnassa. Venäläistä sotaväkeä tuli alueelle, ja varsinkin alkuvaiheessa korkeimmat upseerit käyttivät valtaa, joka oli normaalisti siviiliviranomaisilla.

— Vanhaan Suomeen sijoitettiin paljon venäläistä sotaväkeä, noin vuonna 1760 oli runsaat 30 000 miestä. Kasarmeja oli vähän, joten kaupunkilaisten piti majoittaa ja ylläpitää heitä. Eikä sotaväki kohdellut siviilejä kovin hyvin, joten kahakoita käytiin, Kaukiainen selostaa.

Toinen väestön elämään vaikuttanut tekijä olivat läänitykset ja maanjako.

Aluksi talonpoikaisväestön ei tarvinnut maksaa sen isompia veroja kuin muidenkaan, mutta myöhemmin, vuosisadan vaihteeseen mennessä, verorasitus kolminkertaistui.

Aiemmin kirjasarjassa ovat ilmestyneet Viipurin alueen esihistoriaan ja geologiaan keskittyvä Karjalan synty (2003), keskiaikaa valottava Viipurin linnaläänin synty (2004) sekä 1500- ja 1600-luvuille sijoittuva Suomenlahdelta Laatokalle (2010).

Itsenäisyyden ajasta kertova kuudes ja viimeinen osa, Karjala itärajan varjossa, ilmestyi sekin jo vuonna 2010. Viides osa on tarkoitus julkaista keväällä 2014. Se käsittelee autonomian aikaa.

Historiasarjan kustantavat Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö ja Karjalan kirjapaino oy, ja sitä myy ja markkinoi Karjala Lehti. Vanhan Suomen aika on ostettavissa Suomalaisessa kirjakaupassa.

Kirjoittaja:
Maaria Drake