Categories
Artikkelit

Kauppatori voisi muuttaa kaupungintalolle

Lappeenranta. Paineet toriparkin rakentamiseksi kasvavat. Kauppatorin alle suunniteltu pysäköintilaitos ajaa torikauppiaat evakkoon.

Heikki Sairanen

Kaupunkikuva muuttuu nykäyksin Lappeenrannan kauppatorin ympäristössä. Rakuuna-kiinteistön korvaavan uuden liike- ja asuinrakennuksen työt aloitetaan ensi vuonna. Se ei yksin aloita toriparkin rakentamista, mutta paineet kasvavat vuoden päästä, kun Lappeenrannan Energian kytkinkenttätontilla alkaa täydennysrakentaminen.

Kauppatori itse joutuu evakkoon ainakin siksi aikaa, kun torin alle rakennetaan pysäköintilaitosta.

-Mitään päätöksiä ei ole, mutta jos tori joutuu lähtemään, pitäisi jo nyt miettiä, missä torikauppaa käydään rakennustöiden aikana, sanoo vt. kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki.

Usein evakkoreissuilla on taipumus jäädä pysyviksi. Jouhkin mukaan myös kauppatorin evakosta voisi tulla pysyväisratkaisu. Jouhki tarjoaa uudeksi paikaksi kaupungintalon edustatoria.

Se on hänen mukaansa kokonsa puolesta paras mahdollinen vaihtoehto.

-Marian aukiolle toria ei saada mahtumaan. Tori vaatii ainakin noin hehtaarin kokoisen alueen ja sellainen tila meillä on edustatorilla.

Jouhki sanoo, että jos Gallerian, hotelli Lappeen ja Ison-Kristiinan yhdistäminen jättimäiseksi kauppakeskukseksi etenee Lappeenrannassa, kauppatori nykyisellä edustatorilla niveltyisi hyvin samaan kokonaisuuteen.

Samaa sanoo myös Eekoon toimitusjohtaja Olli Vormisto.

-Edustatori olisi looginen paikka kauppatorille.

Samaan yhteyteen sopisi mainiosti myös uusi kauppahalli. Vormiston mukaan sitä ei nykyisissä suunnitelmissa ole kuitenkaan huomioitu.

Lappeenrannan toriyhdistyksen puheenjohtaja Juha-Matti Kupiainen ei pidä edustatoria pöllömpänä vaihtoehtona. Kupiainen sanoo, että jos torin on pakko siirtyä, myös uudessa paikassa torin kivijalkojen on säilyttävä.

-On oltava itse torikenttä ja kahvilat ja näiden lisäksi myös kauppahalli ja jos nämä toteutuvat edustatorilla, voisi kokonaisuus onnistua myös siellä.

Parhaana vaihtoehtona Kupiainen pitää sitä, että kauppatori säilyy nykyisellä paikalla. Mahdollisen evakon jälkeen kauppatori voisi hänen mukaansa tulla samalle paikalle.

-Nykyinen paikka on perinteinen kauppatorin paikka, korostaa myös Keskon aluejohtaja Timo Heikkilä.

Edustatori vaatii ison remontin ennen torikäyttöä. Erkki Jouhki sanoo, että sen täydellistä peruskorjaamista on mietitty jo vuosia.

-Itse toivon, että edustatori voitaisiin peruskorjata ihan tässä lähivuosina ja viimeistään viiden vuoden päästä se olisi valmis.

Kauppatori

Lappeenrannan kauppatori siirtyi satamasta nykyiselle paikalleen vuonna 1956.

Silloin se sai rinnalleen myös kauppahallin, joka peruskorjattiin kymmenisen vuotta sitten. Suunnitelmissa oli hallin laajentaminen siten, että myyntikojuja olisi saatu hallikäytävän kummallekin puolelle. Suunnitelmasta piti kuitenkin rahapulan vuoksi luopua.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen