Matkalla luoviin tiloihin

Lemi. Kulttuurikutinaa-hanke on kiinnostunut Lemin vanhan pappilan tulevasta käytöstä.

Heikki Sairanen

Lemin vanhaan pappilaan halutaan toimintaa. Vanha pappila tunnettiin takavuosina Lemillä myös kunnanvirasto kakkosena. Se tyhjeni työntekijöistä samoihin aikoihin kuin kunnanvirasto ykkönen.

Ensi torstaina Lemin kunta on kutsunut eri toimijoita keskustelemaan ja miettimään sen jatkokäyttöä.

-Meitäkin kiinnostaa pappilan tulevaisuus, sanoo Kulttuurikutinaa-hankkeen projektikoordinaattori Heini Kähkönen.

Hänen mukaansa vanha pappila voisi olla yksi potentiaalinen tila luovien toimijoiden käyttöön.

-Luovilla aloilla töitä tehdään usein pienyrityksissä, toiminimellä tai vaikkapa kotoa käsin freelancerina. Toisiin tekijöihin tutustuminen ja omien töiden myyntiin saaminen voi olla haastavaa. Näihin ongelmiin ratkaisuna on monissa paikoissa eri puolilla Suomea syntynyt erilaisia luovia keskuksia ja tiloja, joissa tekijät voivat kohdata toisensa ja myös kulttuurinkuluttajat löytävät tekijät.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Etelä-Karjala-instituutin Kulttuurikutinaa-hanke järjestää retken luoviin tiloihin Hämeenlinnaan, Nokialle, Ikaalisiin ja Jyväskylään tällä viikolla.

Kaupungeista halutaan oppia, miten luovien toimijoiden myymälä-, näyttely- ja työtilakokonaisuuksia on toteutettu eri kaupungeissa.

-Meillä täällä Lappeenrannassa kuin myös koko Etelä-Karjalassa keskusteluja luovista tiloista on käyty jonkin aikaa. Luovien tilojen suunnittelua ei kannata aloittaa tyhjältä pohjalta, vaan toisten onnistumista, kokemuksista ja myös vastoinkäymisistä on hyvä ottaa mallia, Kähkönen sanoo.

Muun muassa Nokialla Tehdassaaressa joukko luovia tekijöitä on perustanut vanhaan tehdasrakennukseen kaikille avoimen tilan. Jyväskylässä puolestaan Toivolan vanha piha on herännyt uuteen loistoon tunnelmallisen kahvilan ja käsityöläispuotien ja yrittäjien toimesta.

-Samanlainen voisi toimia myös Lemillä vanhassa pappilassa.

Kulttuurikutinaa-hankkeen tavoitteena on luoda verkostoja, kouluttautumismahdollisuuksia ja näkyvyyttä luovien alojen toimijoille Etelä-Karjalassa. Hankkeen projektikoordinaattorina toimivan Heini Kähkösen mukaan kohderyhmään kuuluvat eri ikäiset toimijat ympäri maakunnan.

-Heille pyritään tuomaan kulttuurin kautta eri tavoin uudenlaisia ideoita ja piristystä alueelle. Tavoitteena on tuoda maakunnan kulttuuriosaajien töitä kaikkien eteläkarjalaisten ulottuville.

Millainen olisi vanhan pappilan tulevaisuus? Lemin kunta ja Etelä-Karjala-instituutti järjestävät tilaisuuden 28.11. alkaen kello 16.45 kunnanviraston valtuustosalissa, jossa johdatellaan käytännön esimerkein tilojen jatkokäyttömahdollisuuksia.

Tilaisuus on kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen Lemin kunnalle Paula Heiskaselle, puh. 0400 395 770.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen