Syntyy uusi, iso säästöpankki

Pankit. Etelä-Karjalan säästöpankki pistää hynttyyt yhteen Oma Säästöpankin kanssa. Pääkonttori tulee Lappeenrantaan, kotipaikaksi Seinäjoki.

TIMO LAITAKARI

Suomen suurimman säästöpankin pääkonttori sijaitsee kohta Lappeenrannassa. Suomen suurin syntyy, kun Etelä-Karjalan Säästöpankki yhdistyy osaksi Oma Säästöpankki Oy:tä. Eksp:n hallitus ja hallintoneuvosto ovat jo osaltaan hyväksyneet liiton.

Uusi suurpankki on kooltaan noin viidesosan koko säästöpankkiryhmästä.

Yhdistyvän pankin omistuksesta lähes puolet jää Etelä-Karjalaan. Fuusio hoidetaan niin, että perustettava Etelä-Karjalan säästöpankkisäätiö tulee uuden osakeyhtiömuotoisen pankin omistajaksi.

Eksp:n toimitusjohtaja Jarmo Partanen kertoo, että asiakkaalle päin muutos ei juuri näy. Asiakkaat siirtyvät uuteen vanhoina asiakkaina. Myös henkilökunta ja konttoriverkosto jatkavat ennallaan.

Partanen perustelee yhdistymistä liiketoiminnan volyymin kasvulla, joka tuo toimintaan lisätehoa.

Oma Säästöpankin juuret ovat Pohjanmaalla. Pankki aloitti 2009 Kuortaneen ja Töysän Säästöpankkien yhdistyttyä. Viime keväänä mukaan tuli Pirkanmaalta Parkanon Säästöpankki. Myös hämäläisen Kantasäästöpankin yhdistymisestä on jo sovittu, ja nyt yhtä aikaa Eksp:n kanssa mukaan on tulossa Suodenniemen Säästöpankki.

Uuden pankin pääkonttori tulee Lappeenrantaan, mutta kotipaikka on Seinäjoki. Jarmo Partasesta tulee pankin päätoiminen hallituksen puheenjohtaja. Oma Säästöpankin toimitusjohtajana jatkaa Pasi Sydänlammi Seinäjoelta.

Etelä-Karjalan Säästöpankin pääkonttori on Lappeenrannan keskustassa. Maakunnassa sillä on yhteensä kahdeksan konttoria. Etelä-Karjalan lisäksi pankilla on konttorit Haminassa, Kotkassa, Kouvolassa ja Mikkelissä.

Uudella pankilla on konttoreita lähes 40. Niitä ei ole tarkoitus ajaa alas, päinvastoin pankki aikoo erottua kilpailijoista palvelulla.

Taseella mitaten Eksp:n osuus uudesta kokonaisuudesta on reilu kolmannes. Sekä pääomiltaan että tuloksentekokyvyltään Eksp on kuitenkin muuta joukkoa vahvempi. Tämä näkyy uuden Oma Säästöpankin omistuksessa, kun 48 prosenttia osakkeista jää Etelä-Karjalaan.

Lopullisesti yhdistymisestä päättää Eksp:n osalta pankin isännistö. Koko pankin tasolla lopulliset päätökset tehdään alkuvuodesta 2014 pankin yhtiökokouksessa.

Tekniset yhdistymiset suoritetaan talven 2014-2015 aikana. Jo tätä ennen toimintoja yhdistetään niiltä osin kuin se on mahdollista.

Uusi säästöpankki

Konttoreita 38.

115 000 asiakasta.

Taseen loppusumma

1,6 miljardia euroa.

Omat varat noin

230 miljoonaa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari