Mutkan väki valmistautuu menetykseen

Lappeenranta Neste haluaa jatkaa Mutkakadun bensanmyyntiä tyhjällä tontilla. Tekninen lautakunta käsittelee tänään kahviorakennuksen purkuhakemusta.

Leena Sallinen

Mutkakadun huoltoaseman tiloissa toimiva kahvila-ravintola saattaa kadota Lappeenrannan katukuvasta ensi vuoden alkupuolella.

Neste Oil hakee kaupungilta lupaa rakennuksen purkamiseen ja samalla viiden vuoden jatkoaikaa tontin vuokrasopimukseen. Yhtiö haluaa tehdä tontilla olevasta A24-bensa-asemastaan kylmän aseman.

-Minulle Neste on kertonut, että purkavat tämän helmikuussa, kertoo Asko Isoaho, joka pitää kahviota yksityisyrittäjänä ja Nesteen alivuokralaisena.

Yritys on viralliselta nimeltään Mutkakadun Liikekeskus Oy. Tuttujen kesken paikka on Mutka.

Mutkan menetys huolestuttaa jo vakioasiakkaita, joista pääosa on lähiseudun asukkaita.

-Sitten ollaan kodittomia kun tämä paikka häviää, sanoo Timppa.

-Kyllä tämä on sellainen sosiaalinen koti ympäröivälle yhteisölle, sanoo myös Asko Isoaho.

Mutkaan tullaan muualtakin. Paikka on avoinna kello 6.30-21, ja päivittäin siellä käy kaikkiaan 500-600 asiakasta. Bensanostajia heistä on Isoahon mukaan pieni osa.

-Aamulla aamukahvia, päivällä lounasta, illalla kaljaa ja kiekkoa, hän tiivistää kahvion omat antimet.

Isoaho haluaa pitää kahvionsa, jota hän on pyörittänyt Mutkakadulla melkein 20 vuotta. Neste on hänen mukaansa halunnut panna kahvion nurin jo pitkään.

-Neste haki tälle rakennukselle purkulupaa jo edelliseltä lautakunnalta, mutta ei saanut.

Nykyinen tekninen lautakunta jätti Nesteen hakemuksen pöydälle 13. marraskuuta ja ottaa sen uudelleen käsittelyyn tänään keskiviikkona.

Tekninen johtaja Jussi Salo esittää, että tontin vuokrasopimusta Nesteen kanssa jatketaan ja entisen huoltoasemarakennuksen purkaminen sallitaan. Varsinaisen purkuluvan myöntää rakennusvalvonta.

Kiinteistön vuokrasopimus Nesteen ja Isoahon välillä on katkolla vuodenvaihteessa. Isoaho toivoo kaupungin vielä järjestävän jatkoaikaa.

-Bensan myynti tuottaa kaupungille 10?000-12?000 euroa vuodessa. Minä maksan yksinäänkin sitä enemmän veroja ja työllistän kahdeksan henkeä, hän muistuttaa.

Isoaho on kuitenkin varautunut yritystoimintansa loppumiseen. Työntekijät on sanottu irti, samoin kiinteistön sähkö-, lämpö- ja vesiliittymät vuodenvaihteessa.

-Varmuuden vuoksi, Isoaho sanoo.

Nesteen tavoitteena on saada tontille lisää tilaa omalle toiminnalleen.

-Polttonestekauppa on kärsinyt siellä tilanahtaudesta, ja rakennus on vanha ja huonokuntoinen, perustelee osastopäällikkö Jukka Lemmetyinen Neste Oilin Liikennepalvelu Suomi -yksiköstä.

Hänen mukaansa Mutkakadun jakeluasemalle on tarkoitus tehdä katos rakennuksen purkamisen jälkeen. Katettavana on ainakin aluksi yksi mittari.

-Katsotaan jatkossa, tuleeko lisää, Lemmetyinen sanoo.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen