Salpalinja nousi ideoiden keskiöön

Lappeenranta. Matkailun pienyrittäjät haluavat näkyviin isojen varjosta.

Piia Kaskinen

Rutolan lakkautetulle koululle tehdään parhaillaan muodonmuutosta. Siitä tulee perhematkailuhotelli. Toissa kesänä lakkautetun koulun alakertaan tulee 24 majapaikkaa: kuusi huoneistoa, joissa jokaisessa myös oma keittiö.

— Perhematkailuhotellia ei tällä seudulla vielä ole. Pyrimme saamaan paikan auki ensi kesään mennessä, ainakin osittain, kertoo Anne Sorsa-Vainikka.

Uuden majapaikan nimeksi tulee Salpalinjan hovi. Nimelle on hyvät perusteet: aivan lähellä on puolustuslinjan miehistö- ja konekivääribunkkereita.

Uusi yritys innosti Sorsa-Vainikan kolmipäiväiselle innovaatioleirille Lappeenrantaan. Sille osallistui 35 muutakin ideanikkaria. Suurin osa oli kaakkoissuomalaisia yrittäjiä, muut luovien alojen edustajia, kylätoimijoita, kuntapäättäjiä sekä oppilaitosten edustajia.

Leiri haluaa innostaa ihmiset ideoimaan uusia matkailutuotteita ja –palveluja, sekä jalostamaan niitä eteenpäin.

Maa- ja metsätalousministeriön maaseutuverkostoyksikkö on järjestänyt vastaavanlaisia leirejä eri puolilla maata, paikallisten toimijoiden kanssa.

Sorsa-Vainikka puuhasi yhdessä viidestä pienryhmässä ja keskittyi kylämatkailuun. Pienen miettimisen jälkeen ryhmätyön keskiöön kohosi Salpalinja. Torstaina ideasta oli jalostunut SalpAction -niminen tapahtuma-, peli- ja vaatemallistokokonaisuus.

— Salpalinjan ympärille voi oikeasti luoda kansainvälisesti vetovoimaisen ja näkyvän matkailukokonaisuuden. Sotahistoria ja raja kiinnostavat ihmisiä.

Pienestä näpertelystä SalpActionissa ei ole kyse. Päinvastoin, tässä porukassa suuri on kaunista. Sillä vasta tarpeeksi iso idea mahdollistaa monen pienen toimijan mukanaolon.

— Pienet matkailuyrittäjät jäävät aina suurten varjoon, me haluamme nostaa niitä esiin! sanoo samassa ryhmässä työskennellyt Kristiina Valolahti, iittiläinen yrittäjä.

Entä seuraavaksi, tuleeko ideasta totta?

— Kyllä! Pian alamme koota yrityksiä yhteen ja hankkia idealle rahoitusta. Sitten palkkaamme työntekijän, vakuuttaa Marja Jussila, Etelä-Karjalan Kylät ry:n projektipäällikkö.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen