Satasen tontteja yhä tarjolla

Savitaipale. Hinta-ale on johtanut tähän mennessä kahdeksaan tonttikauppaan. Kunta pitää kampanjaa onnistuneena.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

Uudenkarhean talon kulma pilkistää tielle pajukon seasta Marttilan asuntoalueella. Suurella kohulla alkanut satasen tonttien myyntikampanja johti Savitaipaleella konkreettisesti näkyviin tuloksiin.

-Kahdeksan kauppaa on tähän mennessä tehty ja yksi on työn alla. Tällainen määrä ei varmaan olisi toteutunut ilman tonttikampanjaa, Savitaipaleen kunnan rakennustarkastaja Jaakko Nopanen arvioi.

Myydyistä tonteista viisi sijaitsee Marttilassa, kaksi Supanahossa ja yksi Olvenlammella. Kesän 2012 jälkeen tonttitilanteessa ei juuri ole tapahtunut muutoksia.

 

Tomi Tamperin tontilla Marttilassa muutos kuitenkin on ilmeinen. Kesällä 2012 tehtiin vielä pohjatöitä, mutta syksyn ja talven aikana satasen tontille nousi noin 170 neliön suuruinen puuverhottu omakotitalo, johon perhe pääsi muuttamaan viime keväänä.

-Terassin rakentamista ja pihatöitä olisi vielä jäljellä, mutta välillä pitää huilata, Tamper toteaa.

Tamperien naapurustossa riittää vapaata tilaa. Alueen neljästä talosta kaksi laitettiin alkuun jo ennen kampanjaa ja yhdellä aletontilla rakentaminen on vielä kesken.

Koska kauppakirjassa asetetaan selvät ehdot tonttien rakentamiselle, muutama rakentaja on jo joutunut anomaan kunnalta hankkeelleen jatkoaikaa. Kahdessa tapauksessa tehty tonttikauppa peruttiin, ja kunta lunasti satasen tontin takaisin itselleen.

Tämänhetkinen taloustilanne hillitsee ihmisten rakentamishaluja ja muuttaa aiempia suunnitelmia. Satasen tontitkaan eivät innosta, jos paikkakunnalta ei löydy töitä.

 

Satasen tontit aiheuttivat vuoden 2012 alkupuolella ennennäkemättömän kyselyruuhkan Savitaipaleen tekniseen toimistoon. Yhteydenottoja tuli Helsingistä asti, ja kaikki vapaat tontit varattiin pikavauhtia.

Innostus laantui siinä vaiheessa, kun alettiin laatia kauppakirjoja. Kaikki eivät voineet tai halunneet sitoutua nopeaan rakentamiseen, ja varauksia purkaantui. Nyt tarjolla on taas yli 20 vapaata pientalotonttia kaava-alueilla.

Kampanja päättyy vuodenvaihteessa eikä uutta ole tiedossa. Tomi Tamperin mielestä jotain nykyisenkaltaista kannattaisi harkita.

-Jokin vastaavanlainen tarjous voisi olla hyvä. Ei tonteille ole täällä niin kovaa kysyntää.

 

Satasen tontit Savitaipaleella

Kampanja alkoi keväällä 2012 ja jatkuu vuoden 2013 loppuun asti.

Kunta myy omistamiaan kaava-alueen omakotitalotontteja sadan euron hintaan.

Ostaja sitoutuu aloittamaan rakentamisen vuoden sisällä kaupantekohetkestä. Vakituiseen asuinkäyttöön tulevan talon pitää valmistua kolmen vuoden kuluessa.

Tonttia ei saa myydä rakentamattomana eteenpäin.

Kampanjan jälkeen tonttien hinnat ja myyntiehdot palaavat normaalitasolle.

Anne Kokkonen