Uusi epävarmuus iski Lappeenrannan lentoihin

LENTOLIIKENNE Air Baltic lopettaa Lappeenrannan lennot. Ryanair on aloittamassa suorat lennot Länsi-Euroopasta Pietariin. Kaupunginjohtaja suhtautuu kentän tulevaisuuteen silti toiveikkaasti.

HEIKKI SOPANEN TIMO LAITAKARI

Air Baltic lopettaa kokonaan lennot Lappeenrannasta Riikaan. Viimeinen lento on 17. tammikuuta ensi vuonna. Lentoyhtiön tiedotusjohtaja Janis Vanags kertoo lentojen loppumisen syyksi riittämättömän matkustajamäärän.

Samaan aikaan Venäjältä tuli tieto, että Ryanair olisi aloittamassa jo maaliskuussa suorat lennot Länsi-Euroopasta Pietariin ja Moskovaan. Tämä voi olla iso uhka Lappeenrannan lentoasemalle, jonka matkustajista suurin osa on venäläisiä, jotka lentävät Lappeenrannasta länteen.

Halpalentoyhtiö Ryanairin Venäjän-lennoista kertovat The Moscow Times- ja The St. Petersburg Times -lehdet.

Etelä-Saimaan tavoittama Ryanairin edustaja ei vahvista eikä kiistä tietoa. Yhtiön mukaan se on käynyt alustavia tutkivia neuvotteluja useiden Venäjän lentokenttien kanssa.

Ryanair on neuvotellut jo pitkään Venäjän-lennoista. Nyt The Moscow Times kertoo, että Ryanair olisi jo saanut lennoille viranomaisluvat.

Lehden mukaan lennot Venäjältä Irlannin Dupliniin voisivat alkaa jo maaliskuun loppupuolella.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva pitää suoria Venäjän-lentoja uhkana Lappeenrannalle, mutta on luottavainen.

– Uskon, että Lappeenranta pärjää. Venäjällä on paljon potentiaalia, Suomesta lähtevillä lennoilla on kilpailukykyiset hinnat.

Air Baltic lopettaa lennot Lappeenrantaan, koska matkustajamäärät eivät ole riittäviä.

– Olemme uusineet lentokalustoamme, ja nykyiset koneemme, Bombardier Q400NG -koneet ovat 50 prosenttia suurempia kuin Fokkerit, joilla ennen lensimme Lappeenrannasta. Lappeenrannan kentän matkustajamäärämme ei kuitenkaan ole lisääntynyt samassa suhteessa, Janis Vanags sanoo.

Yhtiön toivoo, että Lappeenrannan kanssa löydettäisiin uudenlainen yhteistoimintamalli, ja Air Baltic voisi aloittaa lennot myöhemmin uudelleen.

– Yhteistyö Lappeenrannassa on sujunut viiden vuoden aikana todella hyvin ja teimme päätöksen pakon edessä. Lentotoiminnan pitää olla kannattavaa.

Aiemmin syksyllä Air Baltic irtisanoi markkinointisopimuksen Lappeenrannan kaupungin kanssa ja kertoi lentovuorojen supistamisesta. Sopimus päättyy joulukuun alussa.

Kaupunginjohtaja Jarva sai tiedon Air Balticin lentojen loppumisesta tiistaina.

– Yhtiön päätös ei istu hyvin lentokentän kehittämissuunnitelmaan. Toivoa ei kuitenkaan menetetä, vaikka uutinen ei hyvä olekaan. Pidän tärkeänä, että meillä on toimiva lentokenttä.

Jarva sanoo, että pitää löytää korvaavia lentoja, ja alustavia neuvotteluja on jo käyty.

Air Balticin lentojen loppumisesta kertoi ensin Yle Etelä-Karjala.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen, Timo Laitakari