Viialainen visioi suurmaakuntia

Aluehallinto. Etelä-Karjalan uusi maakuntajohtaja haluaa uudenlaiset maakunnat. Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta tulisi vahva Saimaan maakunta.

Timo Laitakari

Matti Viialainen haluaa Suomeen maakuntauudistuksen. Etelä-Karjalan tuleva maakuntajohtaja visioi Savon Sanomien haastattelussa entistä vahvempia ja laajempia maakuntia.

Marraskuun loppuun asti Etelä-Savon maakuntajohtajana toimiva Viialainen yhdistäisi tässä tilanteessa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan. Uutta maakuntaa hän kutsuu Saimaan maakunnaksi.

Etelä-Saimaalle Viialainen korostaa, että maakuntien yhdistäminen ei ole järkevää ilman maakuntauudistusta.

-Nykyisiin tehtäviin nämä maakunnat riittävät.

Viialainen sanoo Savon Sanomissa, että maakuntauudistus pitäisi saada seuraavaan hallitusohjelmaan. Keskustan nousu tukee hänen mukaansa maakuntamallin mahdollisuuksia.

Viialainen haluaa selkeän kolmiportaisen mallin, jossa olisi kunnat, maakunnat ja valtio. Uusiin suurmaakuntiin koottaisiin ELY-keskusten ja kuntayhtymien tehtäviä. Niillä olisi verotusoikeus.

Maakunnan johtaja valittaisiin vaalikausittain. Titteli voisi olla vaikka kuvernööri.

Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan yhdistyminen ei ole Viialaiselta uusi avaus. Hän on pitänyt ajatusta esillä monta kertaa viimeisen vuoden aikana.

Viialainen aloittaa Etelä-Karjalan maakuntajohtajana joulukuun alussa, kun nykyinen johtaja Timo Puttonen jää eläkkeelle.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari