Yli miljoonan kartellikorvaus Etelä-Karjalaan

Asfalttikartelli. Lemminkäinen vedätti kuntia asfaltin hinnoissa vuosikausia. Tuomittu korvaus kattaa vain osan todellisesta vahingosta.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Kymmenen vuoden takainen asfalttikartelli tuo Etelä-Karjalaan yli miljoonan euron korvaukset. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina Lemminkäinen Oyj:n maksamaan Imatralle ja Lappeenrannalle takaisin vuosina 1999-2002 maksettuja ylihintoja korkoineen.

Imatralle määrättiin korvauksia 524 000 euroa, kun se haki 699 000 korvauksia. Lappeenranta saa korvauksia koko vaatimansa summan eli 416 000 euroa. Lisäksi molemmat saavat päälle tuottokorkoja ja noin 40 000 euron korvauksen oikeudenkäyntikuluista.

Käräjäoikeuden mukaan Suomen kunnat ovat maksaneet asfaltointitöistä 15-20 prosenttia ylihintaa.

Kaikkiaan yhtiöiltä haettiin yli sadan miljoonan euron korvauksia. Suurin vaatimus oli valtiolla, mutta sen 57 miljoonan euron kanne hylättiin. Yhteensä 40 kunnan vaatimukset taas pääosin hyväksyttiin, ja korvauksia määrättiin yhteensä yli 37 miljoonaa euroa.

Taustalla on asfalttiyhtiöiden pitkään ylläpitämä kielletty hintojen sopiminen vuosina 1994-2002. Jo 2009 korkein hallinto-oikeus tuomitsi kartelliyhtiöt maksamaan tästä sakkoja 83 miljoonaa euroa.

Kartelliin osallistuivat Lemminkäinen, Valtatie, Skanska Asfaltti, NCC Roads, SA-Capital, Rudus Asfaltti ja Super Asfaltti. Kartellin johtaja ja suuri toimija oli Lemminkäinen.

Lemminkäiselle kohdistuvat vahingonkorvaukset ovat 30 miljoonan euron luokkaa. Lisäksi korot ja oikeudenkäyntikulut nostavat summaa jopa kymmeniä miljoonia.

Yhtiö kertoo harkitsevansa valittamista. Toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo olevansa pettynyt käräjäoikeuden langettaviin päätöksiin.

 

Imatralla ja Lappeenrannalla oli oikeudessa erilainen taktiikka. Lappeenranta vaati korvausta 10 prosentin ylihinnasta, Imatra 20 prosentin. Kummankin osalta oikeus päätyi 15 prosenttiin, mutta Lappeenranta sai silti vain sen, minkä pyysi.

Näin Imatra sai isommat korvaukset, vaikka sen ostot Lemminkäiseltä olivat Lappeenrantaa pienemmät.

Vaikka oikeus hyväksyi pääosan kuntien vaatimuksista, korvaukset eivät peitä kartellin haittoja. Lappeenranta ja Imatra esimerkiksi hakivat korvauksia vain vuosilta 1999-2002, vaikka kartelli alkoi jo 1994.

Alun perin Lappeenranta varautuikin vaatimaan isompia korvauksia ja pidemmältä ajalta. Kaupunginlakimies Eero Immonen kertoo, että prosessin aikana kaupunki kuitenkin rajoitti kanteensa vain siihen, missä se näki menestymisen mahdollisuuksia.

 

Seuraava suuri kartellioikeudenkäynti odottaa alkamista. Kymmenet kunnat, muun muassa Lappeenranta, hakevat Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhteensä kymmeniä miljoonia euroja puunostokartellista 1997-2004. Lappeenrannan vaade on noin miljoona euroa.

Timo Laitakari