Categories
Artikkelit

Karjalakoti sinnittelee omaisten lomituksilla

Lappeenranta. Yksityisessä Karjalakodissa on tämän vuoden aikana ollut vain yksi saattohoidettava. Viime vuonna heitä oli kaksi.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia

Saattohoitokodiksi perustetun Karjalakodin on pitänyt pystyssä omaishoidettavien lomapaikkatoiminta.

— Tällä hetkellä heitäkään ei ole riittävästi, kovin kauaa emme pysty enää näillä näkymin toimimaan. Rahoitusta olemme etsimässä monelta suunnalta, toimitusjohtaja Kirsti Marttinen kertoo.

Hän arvelee, että omaishoitajien lomitus voisi tuoda enemmänkin asiakkaita, mutta tieto leviää hitaasti ilman markkinointia. Sellaiseen Karjalakodilla ei nyt kuitenkaan ole rahaa.

— Jos joudumme lopettamaan, jää moni omaishoitaja pulaan, Marttinen sanoo.

 

Karjalakoti perustettiin saattohoitokodiksi ja sellaisena se haluaisi ensisijaisesti toimiakin. Neuvottelut palvelujen ostajien, muun muassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kanssa eivät kuitenkaan ole tuottaneet toivottua tulosta.

— Armilassa on saattohoitoon erikoistunut osasto, mutta se on kuitenkin sairaala. Me tarjoamme vaihtoehdon heille, jotka eivät halua sairaalaan. Meillä on samanveroiset hoitajat ja lääkäri, mutta ei sairaalan seiniä, Kirsti Marttinen korostaa.

 

Tämän vuoden aikana 12-paikkainen Karjalakoti on tarjonnut työtä kahden omistajansa lisäksi kolmelle muulle hoitajalle. Alkujaan mukaan toimintaan ilmoittautui 12 hoitajaa. He kaikki ovat Marttisen mukaan edelleen halukkaita töihin, jos vain toiminta saadaan pyörimään.

 

Eksotella ei ole tarvetta saattohoitopaikkojen ostamiseen, ylilääkäri Jouko Saramies sanoo.

— Armilan palliatiivisen hoidon osastolla on tilaa. Sairaalaan tulee palliatiiviseen hoitoon erikoistunut geriatri sekä palliatiiviseen hoitoon erikoistuva lääkäri, hän kertoo.

Kaija Lankia