Konnunsuolle pestataan kielitaitoisia

Joutseno. Vastaanottokeskuksen yhteyteen perustettava säilöönottoyksikkö tuo 24 työpaikkaa. Ensin kuitenkin työllistyvät rakentajat.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia

Kielitaito on kovassa kurssissa Joutsenon vastaanottokeskukseen perustettavassa säilöönottoyksikössä. Ensi syksynä käynnistyvään yksikköön palkataan 24 työntekijää. Valinnassa kielten osaaminen on merkittävä tekijä.

— Mistä löydämme Konnunsuolle vaikkapa arabian tai farsin taitajia? Metsälän säilöönottoyksikössä Helsingissä oma henkilökunta osaa yli 20 kieltä, Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo.

Kielitaidolla on merkitystä siksi, että ymmärretyksi tuleminen on paras rauhoittaja vaikeissa tilanteissa.

Ensi vaiheessa palkataan vastaava ohjaaja ja hallintosihteeri, myöhemmin ohjaajat ja muut työntekijät. Ohjaajiksi palkataan sekä vankeinhoidon ja vartioinnin osaajia että sosiaali- ja maahanmuuttotyön taitajia. Koska säilöön otettavat ovat suurimmaksi osaksi miehiä, myös rekrytointi painottunee miehiin.

— Aluksi henkilökunta saa noin kahden kuukauden koulutuksen, osin Metsälässä, Jäppinen kertoo.

1,3 miljoonan määräraha yksikön perustamiseksi on parhaillaan eduskunnan budjettikäsittelyssä. Tieto uusista työpaikoista on jo aiheuttanut kyselyjä vastaanottokeskukseen.

— Myös osa Konnunsuon vankilan entisestä henkilökunnasta on ollut kiinnostunut.

Ensin on kuitenkin tarjolla runsaasti töitä purkajille ja rakentajille. Suunnitelmat toisen vankilasiiven kolmen kerroksen muuttamisesta 30-paikkaiseksi asuntolaksi ovat jo valmiina.

— Ensimmäiseen kerrokseen vankilamuseon päälle sijoitetaan perheet ja haavoittuvassa asemassa olevat, muun muassa nuoret naiset. Toinen ja kolmas kerros tulevat miehille, neljänteen teknisiä tiloja, Jäppinen kertoo.

Sellien muuttaminen isommiksi yksiköiksi vaatii monen paksun seinän moukaroimista kumoon ja uusien rakentamista.

— Vaativin työ on kuitenkin talotekniikan — sähköjen, veden, lämmityksen ja ilmastoinnin — täydellinen uudistaminen, Jäppinen sanoo.

Rakentamisesta vastaa ja urakoitsijat valitsee talon omistaja, Kiinteistöosakeyhtiö Konnunsuon linna. Vastaanottokeskus maksaa muutostyöt korotettuna vuokrana seitsemän vuoden aikana.

Kolhon vankilan muuttaminen kodinomaisiksi tiloiksi myös lapsille vaatii muutakin kuin rakennustaitoa. Vastaanottokeskus on sopinut tekevänsä yhteistyötä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa seinämaalauksista ja sisustuksen värisuunnittelusta.

— Myös pihan muureihin tulee maalauksia.

Purkutyöt alkavat heti kun rahoituspäätös on tehty ja viranomaisluvat saatu.

Tähtäimenä on, että ensimmäiset säilöön otettavat pääsisivät sisään alkusyksystä.

 

Kahdenlaisia säilöön otettavia

 

Joutsenoon on tulossa Suomen järjestyksessään toinen säilöönottoyksikkö. Helsingin Metsälä on ensimmäinen ja siinä on 40 paikkaa. Konnunsuolle niitä tulee 30.

Säilöönotto on ulkomaalaislakiin perustuvaa toimintaa. Säilöön otetaan ulkomaalaisia kahdesta perussyystä.

— UIkomaalaisia, joiden henkilöllisyys on epäselvä, voidaan ottaa säilöön sen selvittämisen ajaksi. Toisaalta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä voidaan ottaa säilöön odottamaan maasta poistamista, jos heidän pelätään lähtevän omille teilleen, Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo.

Päätöksen säilöön ottamisesta tekee Poliisi tai Rajavartiolaitos.

Kaija Lankia