Kourulassa maistuu kurkuma

Ruoka. Shoaib Mustafa avasi Lappeenrantaan intialaisen ruokapaikan.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Kourulan ostoskeskuksen takana Lappeenrannassa on punainen kioski, josta moni lähikulmien asukas on tottunut hakemaan noutoruokaa. Marraskuun lopulla sen oven pieleen ja nettisivulle ilmestyi uusi ruokalista: Intialainen Menu.

Menun takana on paikan uusi omistaja, Shoaib Mustafa, joka saapui Lappeenrantaan Pakistanista vuonna 2010 opiskelemaan.

Hän huomasi, ettei Lappeenrannassa ole sen paremmin intialaista kuin pakistanilaistakaan ravintolaa, ja päätti perustaa sellaisen. Kourulasta tuli myyntiin Tasty Food -kebabkioski, jonka Mustafa osti kolme kuukautta sitten. Listalla ovat entiset kebabit ja pitsat, mutta Mustafa päätti kokeilla uutta listaa niiden rinnalla.

Intialaisella listalla on ykkösenä Palak Panneria, jota Mustafa kuvailee juustoleiväksi. Kanaa on eri muodoissa, muun muassa Chicken Korma eli tulisessa kastikkeessa. Pitsojakin saa Mustafan valmistaman intialaisen kastikkeen kera.

 

Asiakas astuu sisään ja tilaa kaksi intialaista kana-annosta. Pikkuruisesta keittiötilasta leijuu tuota pikaa vahva mausteiden tuoksu.

Mausteet tekevät intialaisen ja pakistanilaisen ruuan, Mustafa kertoo. Maiden ruokakulttuuri on samanlainen, koska ne kuuluivat yhteen vuoteen 1947 asti.

-Kulttuuri, tavat ja vaatetus ovat samanlaisia.

Mausteista tärkeimpiä on kurkuma, hindiksi haldi ja englanniksi turmerik. Sen ja muut erikoismausteet Mustafa hakee Helsingistä. Mausteita käytetään Pakistanissa ja Intiassa myös luonnonlääkkeinä.

-Me olemme kasvattaneet ja käyttäneet niitä satoja vuosia.

Asiakkaista monet ovat käyneet Intiassa ja osaavat pyytää tuttuja annoksia. Myös uusia asiakkaita on ilmaantunut, ja heitä tulee Mustafan mukaan kauempaakin. Koska pöytiä on vain pari, ruokaa noudetaan ja tilataan paljon kotiin.

 

Mustafa suunnittelee laajentamista ensi kesäksi. Jos intialainen ruoka tuntuu maistuvan, listakin pitenee. Tarjolle tulee muun muassa lammasta.

Tätä nykyä kuppila pitää Mustafan kiireisenä, mutta tarkoitus on saada lähes valmiit opinnot pian loppuun. Mustafa ja hänen pakistanilainen vaimonsa saattavat hyvinkin jäädä Suomeen, sillä he ovat ihastuneet maahan ja varsinkin ilmastoon.

-Rakastan talvea ja myös kesää. Seuraan jääkiekkoa innokkaasti, vaikken osaa pelata, Mustafa kertoo.

Pakistanissa ja Intiassa suosituin laji on kriketti, jota Mustafa seuraa internetin välityksellä.

-Viime kerralla Intia voitti maailmancupin. Mutta viime kuussa Pakistan löi Etelä-Afrikan sen kotikentällä!

Ravintola Tasty Food, Katajakatu 10-12, Lappeenranta, avoinna päivittäin kello 11-22.

 

Shoaib Mustafa

Syntynyt Pakistanissa 1982.

Muutti Lappeenrantaan 2010.

Opiskelee teknillisessä yliopistossa kansainvälistä liikkeenjohtoa.

Harrastaa krikettiä, jota pelaa yliopiston urheiluhallissa talvella ja kesällä ulkona.

Leena Härkönen