Kunnanjohtaja vaatii rahojaan juristin avulla

Parikkala.Olanderin asianajaja vaatii erorahoja maksuun. Jos sopimus ei pidä, kunnanjohtaja uhkaa jatkaa virassa. Parikkalan kunta päätti palkata omat juristit.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Parikkalan kunnanjohtaja Hans Olander vaatii kunnalta erorahojaan asianajajan välityksellä.

Kuntaan tiistaina saapuneessa Asianajotoimisto Uoti, Sotamaa & Co:n kirjeessä kuntaa vaaditaan kertomaan välittömästi tai viimeistään torstaina, aikooko se noudattaa Olanderin kanssa tehtyä erosopimusta.

-Viimeaikaiset tapahtumat ovat valitettavasti antaneet Olanderille perustellun aiheen epäillä, että kunta ei mahdollisesti tulisikaan täyttämään sopimukseen perustuvaa maksuvelvoitettaan, asianajaja Petteri Sotamaan allekirjoittamassa kirjeessä sanotaan.

Kunnanhallitukselle jaettiin kirje tiistaina, mutta se ei tehnyt asiassa mitään päätöksiä.

Sopimuksen mukaan eroraha pitää maksaa 2. tammikuuta 2014.  Rahoja ei voi maksaa ilman kunnanhallituksen päätöstä. Aikarajat uhkaavat paukkua, sillä seuraava kokous on tarkoitus pitää vasta 4. tammikuuta.

 

Kunnanjohtaja Olander sopi erostaan ja erorahasta kunnanhallituksen puheenjohtajan Ari Bergin (kesk.) ja valtuuston puheenjohtajan Sakari Paakkisen (kesk.) kanssa 1. lokakuuta.

Tämän sopimuksen sitovuus on kuitenkin epävarma, sillä kunnanhallitus ei ole sopimusta hyväksynyt. Olanderin erorahan suuruudeksi on sovittu yhdeksän kuukauden palkka eli noin 90?000 euroa.

 

Sotamaan kirjeessä todetaan Olanderin osaltaan täyttäneen sopimuksen ehdot: jos kunta ei noudata sopimusta, Olander varaa oikeuden sopimuksen purkamiseen. Kirjeen mukaan se tarkoittaisi, että myös irtisanoutuminen virasta peruuntuisi ja Olander jatkaisi kunnanjohtajana.

Kunnanhallitus käsitteli erorahan maksamista viikko sitten. Silloin kokous päätti keskeyttää asian käsittelyn ja tehdä poliisille tutkintapyynnön siitä, onko joku syyllistynyt asiassa rikokseen. Nimikkeinä esitettiin kunnianloukkaus ja kiristys.

Poliisille näin epämääräinen pyyntö ei riittänyt, vaan se vaati tarkennusta muun muassa siihen, keitä epäillyt teot koskevat.

Tiistaina kunnanhallitus valtuutti Bergin ja hallintojohtaja Marjatta Laukkasen hoitamaan asiaa eteenpäin. Heidän tehtävänsä on muun muassa tarkentaa poliisille, keitä tutkintapyyntö koskee ja mihin tapahtumiin se liittyy.

Samalla hallitus päätti, että myös kunta palkkaa itselleen asianajajan.

 

Olanderin ero on monimutkainen vyyhti, jossa taustalla on ainakin johtavien poliitikkojen tyytymättömyys kunnanjohtajaan ja Parikkalan poliittisten ryhmien keskinäinen epäluottamus.

Syyskuun lopulla Olander syytti Bergiä työpaikkakiusaamisesta. Olander uhkasi aloittaa asiassa prosessin, jos asiaa ei hoideta hänen vaatimallaan tavalla. Heti seuraavana päivänä Olanderin johtajasopimusta muutettiin ja erosta sekä erorahasta sovittiin kulisseissa.

Timo Laitakari