Lappeenrannan kaupunginhallitus empii lentoon lähtöä

Kentän toiminnan pyörittäminen Lappeenrannan kaupungin rahoilla ei innosta. Jotkut tarjoavat maakunnallista rahoitusmallia.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

 

RISTO KAKKOLA, pj. (sd.):

-Päättäjillä pitää nyt olla jalat maassa, jos ne joillakin näyttävät olevan enemmänkin ilmassa. Konsultin antamilla eväillä tavoitteet eivät toteudu ja Lappeenrannan kaupungin ei tule lähteä ainakaan yksin tällaista riemua rahoittamaan.

-Maakuntaliitto olisi luonnollisin toimija ja Etelä-Savo mukaan. Mutta suhtaudun hyvin epäillen koko asiaan. Riskit ovat mahdollisuuksia suuremmat.

 

ARI TORNIAINEN (kesk.):

-Olisin toivonut painavampaa ja konkreettisempaa selvitystä. En usko matkustajamäärien ryöpsähtävän valtavan kasvuun eikä kaupungin pidä lähteä yksin ottamaan riskiä.

-Toivon lentoliikenteen säilyvän Lappeenrannassa, mutta siihen tarvitaan Lappeenrantaa laajempia hartioita. Se on koko Etelä-Karjalan ja Kaakkois-Suomen asia.

 

JANI MÄKELÄ (ps.):

-Konsulttityö on epämääräinen. Esitetyille kasvuluvuille ei löydy mitään perusteita. Mielestäni Lappeenrannalla ei ole rahaa lähteä enää investoimaan lentoliikenteeseen.

-Mutta jos muuta rahoitusta löytyy, niin sitten kaupunkikin ehkä voisi mennä mukaan. Maakunnallisen yhteistyön mahdollisuus on olemassa.

 

HANNA HOLOPAINEN (vihr.):

-Vastuuton ehdotus tässä taloudellisessa tilanteessa ja osoittaa täydellistä realiteettien tajun puutetta. Ei missään tapauksessa enää riskinottoa kaupungin rahoilla.

-Lentoliikenteen tekohengitys pitää ylipäätään lopettaa ja myöntää, että lentoyhteys ei ole kovin tärkeä asia Lappeenrannan saavutettavuuden kannalta.

 

TUOMAS TELKKÄ (kok.):

-Selvitys on hyvä avaus. Mahdollisuudet ja riskit pitää selvittää, sillä haasteita on ollut matkan varrella. Usko, että konsultin ehdotuksen toteuttaminen voi johtaa hyvään lopputulokseen.

-Konsultin skenaario ei ollut yllätys, mutta kaupunkiyhtiö ei ole hyvä ratkaisu uutta konseptia vetämään ja rahoittamaan. Paras osaaminen on yksityisellä puolella.

 

HEIKKI SOPANEN

Konsulttiyhtiön selvitys Lappeenrannan lentokentän kehittämisestä saa varsin tylyn tuomion kaupunginhallituksen jäseniltä. Konsulttiyhtiö NAG esittää lentokenttää erillisen yhtiön omistamaksi ja hoidettavaksi, kun sen nyt omistaa ja toimintaa pyörittää Finavia. Konsultin mielestä uudella toimintamallilla matkustajien ja lentojen määrät moninkertaistetaan. Riskin kantava erillinen yhtiö olisi hyvin todennäköisesti kuntarahoitteinen.

Heikki Sopanen