Lappeenrannan sanelu pelottaa

Sote-uudistus. Länsialueen kunnille sote-alueen keskuskaupunki ja vastuukunta Lappeenranta on ainut vaihtoehto. Imatra voisi vastata myös pohjoisten kuntien perustason palveluista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Pienet kunnat pettyivät torstaina julkistetusta esityksestä sote-uudistukseksi. Se sisältää Etelä-Karjalaankin pelätyn vastuukuntamallin.

-En todellakaan usko enkä toivo, että tämä esitys etenee, puuskahtaa Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi.

Koko Etelä-Karjala muodostaa esityksen mukaan sote-alueen, jonka keskuskunta on Lappeenranta. Vastuukuntamalli tarkoittaa, että Lappeenranta käyttää isännän ääntä.

Imatra voi perustason alueena järjestää edelleen itse perustason sosiaali- ja terveyspalvelut. Se voisi tarjota nämä palvelut myös pohjoispään kunnille.

 

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen pitää esityksen suurimpana ongelmana Imatran jäämistä nykyiselleen.

-Se saa edelleen järjestää palveluita itse, vaikka väestöpohja on ihan liian pieni. Tulevaisuudessa näin pieniä väestöpohjia ei voi enää olla.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva toivoi tulkintaohjetta lakiesitykseen. Vastuukuntavaihtoehto oli toiveena ja ainakin näytti toteutuvan. Äänileikkuriakaan ei esitys sisällä.

-Siitähän Lappeenranta on lähtenyt, että jos se maksaa yli puolet koko potista, sillä on sen mukainen äänimäärä. Päätetään asukasluvun suhteessa, selvittää Jarva.

 

Jarvan mielestä Etelä-Karjalassa eniten merkitystä on nyt Imatran ja pohjoispään kuntien ratkaisuilla. Voisiko kuitenkin löytyä maakunnallinen ratkaisu?

Lappeenrannan työssäkäyntialueen kunnat Savitaipale, Luumäki, Lemi ja Taipalsaari joutuvat jättämään pulinat pois.

Sen sijaan Imatran työssäkäyntialueeseen kuuluville Ruokolahdelle, Rautjärvelle ja Parikkalalle tulee pelin paikka: ne voivat periaatteessa valita myös Imatran perustason sote-palveluissa.

Tapio Iso-Mustajärvi huomauttaa, että järjestely saattaa olla perustuslain vastainen, kun vastuukunta voi päättää pienempienkin asiat.

-Kyllä meitä pelottaa, jos Lappeenrannasta tulee isäntäkunta ja sillä olisi äänienemmistö. Se tietää meille kylmää kyytiä. Lääkärit viedään Lappeenrantaan.

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä sanoo, että esitys tuo pohjoispään kunnille vaihtoehdon Eksoten tarjoamalle hyvinvointiasemalle.

-On ratkaistava, olisiko järkevämpää laittaa perusterveydenhoito Imatran järjestämisvastuun alle ja hakea palvelut Honkaharju-keskittymästä.

Tuleva kuntarakenneuudistus sotkee sotea sekin. Jos Etelä-Karjalaan tulee yksi kunta, olisi se samalla yksi yhtenäinen sote-alueensa. Jos tulee kaksi kuntaa, järjestäisivät vastuukuntina Lappeenranta ja Imatra työssäkäyntialueensa perustason sote-palvelut. Yhteinen sote-alue vastaisi erikoissairaanhoidosta.

Anne Kotiharju